IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung залага на бума на електрониката във Виетнам

Корейският концерн ще вложи нови 1 млрд. долара в завод за производство на дисплеи

11:13 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung залага на бума на електрониката във Виетнам

Корейският технологичен концерн Samsung е получил зелена светлина от властите във Виетнам да инвестира 1 млрд. долара в завод в северната част на страната.

Въпросната фабрика ще бъде построена в индустриалния парк Йен Пон, намиращ се на 50 км североизточно от Ханой, в нея ще работят над 8000 служители, а капацитетът ѝ ще е 48 милиона дисплеи с висока разделителна способност за смартфони и таблети на година. В сряда компанията е получила нужния ѝ за инвестицията лиценз, заяви Народният комитет на провинцията, цитиран от Wall Street Journal. 

Очаква се фабриката на производителя на екрани Samsung Display, част от Samsung Electronics, да отвори врати през следващата година. В нея ще бъдат произвеждани най-модерните продукти на южнокорейския концерн, включително гъвкави и извити екрани. 

Виетнам става все по-важна дестинация за строителството на заводи за производителите на електроника. Освен Samsung, и южнокорейският му конкурент LG Electronics също работи активно в страната. През юни пък властите заявиха, че Samsung преглежда възможностите за още една инвестиция - в размер на повече от 1 млрд. долара в завод за електроника в град Хо Ши Мин. Графикът за дейността и размерът на проекта обаче все още не са известни.

Още през миналата година Samsung вложи в изграждането на комплекс в Северен Виетнам 2 млрд. долара. От 2009 г. пък компанията разполага със завод за  мобилни телефони в провинция Бак Нин, в който са били вложени 2,5 млрд. долара.

Виетнам се намира в процес на бързи икономически трансформации. Очаква се скоро смартфоните и компютърните компоненти да изместят кафето и текстила като най-важни експортни стоки. През изминалата година страната е изнесла смартфони и електрическо оборудване на стойност 31,8 милиарда долара. Това е дял от 24% от общия износ и  представлява увеличение с повече от 50 на сто в сравнение с предходната година, става ясно от правителствени данни.

Виетнам си е поставил за цел да създаде модерна технологично базирана икономика, която генерира растеж от 8-10% до 2020 г. Компании като Samsung Electronics Co, Nokia Oyj и LG Electronics Inc харчат милиарди долари за нови фабрики в страната. Преди няколко години Nokia премести част от производството си от румънския град Клуж в Ханой.

Потенциалът на Виетнам привлича западните компании. Местните студенти се намират в челната тройка по висша математика в света, сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2012 г. Нивото на грамотност в страната през 2011 г. пък е било 93%, показва справка от доклад на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още