IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сглоби си телефон

Google представи Project Ara - модулният смартфон, който можеш да изградиш сам според конкретните си нужди

12:50 | 06.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Google</em></p>

Снимка: Google

По време на ежегодната конференция за разработчици - Google I/O технологичният гигант стартира прототип на революционен модулен телефон. За нещастие обаче, демо устройството, наречено Project Ara, така и не проработи напълно, а софтуерът му блокира.

“Иронията е в това, че телефонът работеше в 75% от времето и стартира успешно последните три пъти на репетициите. Очевидно това беше писано да стане,” споделя пред Re/code Пол Еременко, който оглавява екипа, разработващ новия продукт. 

Идеята на Ara е да разработи мобилно устройство, чиито отделни компоненти могат бързо и лесно да се комбинират по индивидуален начин от самите потребители, за да отговорят на конкретните им нужди. Разработчиците искат хората да могат да избират с какво точно да разполага техния нов телефон – каква да бъде камерата, какъв капацитет да има батерията, какъв да е размера на дисплея и тн. Така например, клиент, който няма нужда от голям дисплей, но държи на дългия живот на батерията, може да жертва едното за сметка на другото, без да се съобразява с виждането на производителите, които често не позволяват следпродажбеното ъпгрейдване на телефона.

За да успее някой ден Ara да се наложи на пазара, устройството ще трябва да направи много повече от просто да стартира. То ще трябва да бъде привлекателно и секси, както и да прави неща, които конкурентните продукти не могат.

Пред журналист от Re/code Еременко е показал два макета на новия телефон, тъй като го е било “страх да не го накарат да стартира “работещия” прототип”. Единият от макетите е с размерите на стандартен смартфон, а другият е малък и тънък, като Еременко казва, че той е по-подходящ за хората, държащи на своя имидж. Всеки телефон от серията се състои от скелет със слотове за прикрепване на отделни модули, и самите модули, които изглеждат като малки плоски елементи.

Всички отделни компоненти в Ara ще могат да се сменят и комбинират по различен начин. Дори екранът на устройството ще може да се подменя, както и самата батерия. Последното означава, че когато батерията на телефона ви падне, можете бързо и лесно да поставите нова, предварително заредена. Настроени сте носталгично към BlackBerry? Добавете физическа клавиатура към устройството си. Искате друго устройство? Подменете идентификационния модул. Не просто можете да направите своя телефон повече ваш от всякога, но и можете да го смените напълно в движение.

Екипът на Еременко иска да повтори софтуерната революция, която Apple основа с премиерата на първия iPhone. Тогава Стив Джобс каза, че това е първият телефон, който играе ролята на платформа за най-различни софтуерни приложения. Сега Project Ara иска да разчупи рамките и да направи същото с хардуера. Заедно с партньорите си Ara планират разработката на супербързи триизмерни принтери, които да създават отделните части на модулния телефон, да произведат възможно най-малки магнитни връзки, които да държат гръбнака и модулите здраво свързани заедно, както и да разработят технология за безконтактен обмен на данни.

Всичко това не е толкова трудно осъществимо, колкото изглежда в първия момент. Еременко казва, че първият завършен продукт ще е готов още през следващата година, а разработчиците ще могат да се докоснат до някои от ранните прототипи в идните седмици.

Тук идва и ролята на управляващия директор на развойния център на Google – Google Labs. Анди Бернт е човекът, който трябва да убеди разработчиците, че създаването на модули за Ara е от ключово значение за успеха на устройството. Негова работа е и да направи Ara секси за околните, като си представи и демонстрира какви възможности би имал този продукт.

“Модулността” е един от стерилните начини да се опише Ara. Бернт предпочита термина “изпъкване”.

“Ако сте меломан, можете да поставите силни високоговорители. Ако пък сте запленени от фотографията – заложете на камера Leica. Не е изключено да изберете и дисплей с електронно мастило, който ще запази заряда в батерията ви възможно най-дълго. Можете да направите всичко, което ви подскаже въображението,” казва Бернт пред Re/code.

Бернт, който е бивш президент на базираната в Ню Йорк криейтив агенция Ogilvy, е многословен за възможностите на Ara. “Ако искате да поберете всички функционалности в един единствен телефон, няма да се получи нищо. Но Ara го прави възможно.”

Според Еременко Ara ще разшири значително хардуерната екосистема при смартфон устройствата. “Мисля, че ще видим много по-впечатляващи неща от по-добра камера,” казва той, отбелязвайки, че модулите за персонална медицинска диагностика ще бъдат особено полезни в развития свят.

Но защо хората биха предпочели Ara пред всеки Android телефон и периферните устройства, създадени специално за него?

“Потребителите обсебват аудио порта, за да добавят различни устройства към смартфоните си, но аз смятам, че тази екосистема е доста анемична в общия план на технологичната индустрия,” обяснява Еременко. “Тя страда от липса на хомогенен и красив индустриален дизайн. Трябва да имаш и отделно зарядно за всяко допълнително устройство. В крайна сметка телефонът ви започва да прилича на коледна елха, отрупана с периферни устройства. Стандартните мобилни устройства не са създадени да бъдат красиви.”

Но дали Ara е много повече от телефон за хардуерните разработчици? Дали възможността му за конфигуриране ще жертва част от функционалността? Ще успее ли да е конкурентоспособен на най-добрите смартфони на пазара или ще се състезава в долната дивизия на по-евтините устройства? Създателите му обмислят Ara като нещо, което в базовата си версия ще струва 50 долара, но ще може ли да се бори и в премиум сегмента?

Еременко вярва, че Ara има потенциала да бъде страхотен телефон. “Ara със сигурност ще има по-голяма батерия и ще бъде малко по-дебел от най-тънките устройства на пазара в момента. Истината е обаче, че той няма да жертва нищо особено от актуалните технологии. Пък и за потребителите модулността е много по-вълнуваща от всичко останало.”


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още