IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel трябва да плати глоба от 1,06 млрд. евро

Съдът на ЕС потвърди наложеното от ЕК рекордно наказание заради злоупотреба с господстващо положение

18:27 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Intel трябва да плати глоба от 1,06 млрд. евро

Американският производител на чипове Intel претърпя поражение в спора за милиардната санкция от страна на Европейската комисия. Съдът на ЕС отхвърли възражението на американската компания по всички точки. „С днешното си решение съдът отхвърля жалбата, с което се потвърждава решението на Комисията", се казва в становището на ведомството, цитирано от DPA.

През 2009 г. ЕК наложи на Intel рекордна глоба от 1,06 милиарда евро, тъй като дружеството е злоупотребило с господстващото си положение на пазара и по този начин е нарушило правилата за конкуренция на Европейския съюз. Така например Intel систематично се е опитал в периода между 2002 и 2007 г. да изхвърли Advanced Micro Devices (AMD) като свой единствен сериозен конкурент от пазара. 

По-конкретно Intel е предоставял на четирите водещи компютърни производители (Dell, Lenovo, HP и NEC) сериозни отстъпки, обвързани с условието, че те ще купуват всички или почти всички x86 процесори, които са им нужни, от Intel. Също така е било доказано, че Intel е правила плащания към германската верига за електроника Media-Saturn с условието, че тя ще продава само компютри с x86 процесори от Intel.

Досега най-високата налагана глоба от ЕК бе също за технологична компания. Преди две години европейският съд потвърди по същество наложената рекордна глоба срещу американския софтуерен гигант Microsoft. Концернът е предоставял техническа информация за своята операционна система Windows на конкурентите си в продължение на години на извънредно високи цени в нарушение на условията, наложени от комисията. В крайна сметка глобата бе в размер на 899 млн. евро – най-голямата дотогава, налагана на индивидуална компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още