IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свиването на PC пазара се отрази на печалбата на Intel

Компанията обаче извлича ползи от продажбата на чипове за сървърни системи заради по-широкото приложение на т.нар. "облачни услуги"

11:22 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор на Intel&nbsp;Брайън Кржанич.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Intel Брайън Кржанич. Снимка: Ройтерс

Печалбата на Intel Corp. за първото тримесечие на 2014 г. спадна с 4,8%. Производителят на чипове от Силициевата долина продължава да страда от свиването на пазара на персонални компютри, предава MarketWatch.

По информация на изследователската компания IDC от миналата седмица продажбите на персонални компютри в световен мащаб са спаднали с 4,4% през първото тримесечие. Конкурентната фирма Gartner оценява свиването на 1,7%.

В първите три месеца на новата година Intel отчете нетна печалба от 1,95 млрд. долара, или по 38 цента на акция, в сравнение с положителния финансов резултат за 2,05 млрд. долара, или по 40 цента на акция, постигнат година по-рано. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори очакваха печалба на акция от 37 цента.

Приходите се покачиха с 1,5% на годишна база до 12,76 млрд. долара. През януари Intel прогнозира, че приходите ще бъдат в диапазона 12,3-13,3 млрд. долара.

През първите три месеца на новата година брутният марж се е понижил до 59,7% от 62%, отчетен през последното тримесечие на 2013 г. Показателят все пак остана над прогнозата на Intel за 59%.

За второто тримесечие на 2014 г. производителят на чипове очаква приходи за 13 млрд. долара и брутен марж от 63 на сто. Експертите ще бъдат удовлетворени от приходи за 12,96 млрд. долара.

Изпълнителният директор на Intel Брайън Кржанич, който зае поста през май, заяви, че компанията е постигнала солиден растеж в центъра си за данни и е отчела признаци на подобрение в бизнеса с персонални компютри през тримесечието. По негови данни Intel е продала 5 млн. процесори за таблети. Кржанич е убеден, че компанията ще изпълни целта си за 40 млн. броя за 2014 г.

Базираният в Санта Клара, щата Калифорния, производител осигурява голяма част от чиповете, служещи за изчисление в персоналните компютри и сървърните системи. Компанията обаче страда, тъй като потребителите промениха предпочитанията си от използването на лаптопи към таблети и смартфони.

Приходите в мобилното и телекомуникационното поделение на Intel се понижиха с 61% до 156 млн. долара.

И все пак най-доходоносният бизнес на Intel в последно време е продажбата на чипове за сървърни системи - пазар, който се влияе от растежа на компании, които продават това, което индустрията, нарича „облачни услуги“. От Intel заявиха, че приходите от центъра за данни са нараснали с 11% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още