IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google продължава инвестициите си в роботи

Роботиката става все по-интересна за технологичните концерни, смята експерт

11:28 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google купува поредния си дял от компания, занимаваща се с роботика. Тя обаче все още не е разкрила първия си продукт, пише BBC.

Дейността на Savioke все още остава в тайна, но въпреки това тя обяви плановете си през тази година да започне проучвания, свързани с нова машина, която разработва.

През 2013 г. Google придоби други осем компании за роботика. Последната инвестиция на интернет гиганта може да е относително малка, но според експертите тя може да засили доверието към сектора.

Savioke обяви, че разполага с начално финансиране от 2 млн. долара, което включва парични средства от други ресурси и сума от Google Ventures, която не е обявена публично.

Компанията е създадена едва през 2013 г., но нейният главен изпълнителен директор Стив Казънс има предишен опит в сектора. Той е замесен в пускането на робота PR2 - машина, насочена към софтуерните разработчици, работещи в сферата на роботиката.

„Решихме, че е време роботите да станат широко достъпни в сектора на услугите“, коментира Казънс пред BBC. “Не сме готови да разкрием това, което правим, но вярваме, че технологията е узряла за него“.

Въпреки че отказва да сподели към кои сектори ще бъде насочен продуктът, на уебсайта на компанията има изброени хотели, социални заведения за възрастни, болници и ресторанти.

Интересът на Google към роботите беше предшестван от този на Amazon към тях. Онлайн платформата за търговия на дребно плати 775 млн. долара през 2012 г. за Kiva Systems. Последната е специализирана в създаването на роботи, използвани за придвижването на стоки в складовете. 

Според експертите действията на Google и Amazon в момента подхранват интереса и на други фирми в бранша. Майк Мейпълс, съосновател на Bent Ventures, също се съгласява, че секторът става все по-привлекателен.

През последните няколко години стана ясно, че компютърната индустрия вече не е концентрирана преди всичко в компютрите. Вместо това се заражда една изцяло нова дигитална индустрия, в която компютрите отиват на заден план, а дигиталните технологии са навсякъде, коментира Мейпълс.

Според него насочването на Google към роботиката ще направи интернет гиганта още по-привлекателен за инвеститорите в старт-ъп компании, защото е свързано със създаването на нови възможности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още