IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung намалява инвестициите си в САЩ

Заради спадналото търсене на чипове от страна на Apple корейците свиват вложенията си в завода в Остин

12:57 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung намалява инвестициите си в САЩ

Корейският концерн за потребителска електроника Samsung Electronics планира да съкрати производството и да намали с една четвърт инвестициите в предприятието си за производство на процесори в Остин, щата Тексас, твърди служител в едно от технологичните подразделения на Samsung, пожелал анонимност.

Мярката е свързана вероятно със спада в търсенето от страна на Apple и натрупването на продукция в складовете на компанията, съобщава изданието The Korea Times.

За периода, в който предприятието в Остин съществува, Samsung е инвестирала в него общо 13 млрд. долара, което се явява и най-голямата задгранична инвестиция на корейския производител. 

Въпреки това в момента Apple се опитва да намали зависимостта си от Samsung и постепено редуцира броя на поръчките към азиатската компания. В резултат на това натоварването на мощностите в американския завод на Samsung, в който работят повече от 5 500 души и чиито годишни приходи възлизат на 1,5 млрд. долара, спадна под 70% през февруари.

Ето защо Samsung е решила да намали размера на инвестициите си. Според източника през 2014 г. компанията възнамерява да инвестира в завода в Остин по-малко от 1 трлн. вона (около 927 млн. долара), което е приблизително 25% по-малко от предварително планирания обем.

"Заради намаляването на поръчките от страна на Apple коефициентът на натоварване на производствените линии на Samsung в Остин пада. В същото време компанията не може да продаде този завод, защото той е символ на сътрудничеството между САЩ и Корея", заявява представител на Samsung. Тъй като Apple вече има нов партньор в лицето на тайванския производител на чипове TSMC, Samsung трябва да търси други клиенти, отбелязва той.

Редица експерти предупреждават, че 2014 г. ще бъде много трудна за бизнеса с процесори на Samsung. Преминавайки към по-съвременни технологични стандарти (16 и 14 нанометра), компанията сама намалява шансовете си за получаване на поръчки за производство на 20-нанометрови чипове от Apple, смятат анализаторите от аналитичната компания Bernstein Research.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още