IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC понижава прогнозата си за глобалния пазар на таблети

Делът на корпоративните продажби ще се увеличава, от което вероятно ще се възползва Microsoft, отчитат от анализаторската компания

12:03 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Windows може да се възползва от нарастващите корпоративни продажби. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Windows може да се възползва от нарастващите корпоративни продажби. Снимка: архив Ройтерс

Компанията за пазарни изследвания IDC ревизира прогнозата си за растеж на световния пазар на таблети в негативна насока. През 2014 г. се очаква ръст на продажбите от 19,4 на сто до 260,9 милиона единици. Съвсем доскоро IDC очакваше увеличение от 23 на сто. За миналата година пазарът успя да скочи с цели 51,6%.

„След години на силен растеж ние очакваме пазарът на т. нар. „white-box“ (устройства, които се продават на пазара без марка) да отслабне през 2014, тъй като потребителите преминават към по-качествени устройства, които работят по-добре и издържат по-дълго", коментираТом Маинели, програмен вицепрезидент по устройствата в IDC. 

„В развитите пазари потребителите решават, че настоящите им таблети са достатъчно добри за техните цели. Малцина смятат, че са принудени да направят ъпгрейд, както са го правили през последните години, и това оказва влияние върху скоростта на растежа".

През последните две години средните продажни цени (ASPS) на пазара на таблети намаляваха бързо, но този тренд също изглежда се забавя. През 2012 г. средните цени спаднаха с 18,3% спрямо предходната година, а през 2013 г. цените са спаднали с още 14,6%. Ерозията на цените започва да се забавя, като сега IDC прогнозира те да спаднат със скромните 3,6% през 2014 година.
 


IDC очаква също, че делът на продадените на компании таблети ще се увеличи през следващите години. Досега преди всичко отделни отрасли, като секторът на образованието, налагаха таблети в дейността си. В бъдеще тези устройства щели да си проправят пътя към всички видове бизнес - независимо от размера. От това вероятно ще се възползва и операционната система Windows на Microsoft, смятат от IDC.

„Изборът на операционна система в корпоративния сегмент ще стане важен фактор за успеха", добавя Джитеш Убрани, анализатор за доклада Worldwide Tracker Tablet на IDC. „Докато Android и IOS останат доминиращи системи, ние очакваме Windows базираните устройства да заемат повече от една четвърт от пазара". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още