IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia откри Android като оръжие срещу Google

Компанията представи в Барселона достъпни смартфони с цени от 89 евро

12:15 | 24.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Елоп при представянето на&nbsp;<span style="font-size: 12px;">&nbsp;</span><span style="font-size: 12px;">Nokia X. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Стивън Елоп при представянето на  Nokia X. Снимка: Ройтерс

„Нашият подход е да предложим четири нива на продукти. Това включва нашите достъпни устройства като новия Nokia 220; достъпни Asha телефони със сензорен екран, като новата Nokia Asha 230; нови смартфони Nokia X, X+ и XL предимно за развитите икономики; както и гамата Lumia, с която ние представяме иновации и пълна съвместимост с Microsoft", заяви при представянето Стивън Елоп, изпълнителен вицепрезидент по устройства и услуги на Nokia. „Nokia е свързала милиарди хора по целия свят, а днес ние демонстрирахме как нашето портфолио е проектирано да свърже следващите милиард хора със страхотни изживявания“, добави той.

И така - гамата Nokia X е достъпно въведение към популярните услуги на Microsoft, включително и безплатното облачно съхранение с помощта на OneDrive. Със закупуването на всеки един от смартфоните от гамата Nokia X в избрани пазари потребителите ще получат едномесечен абонамент за Skype Unlimited World, който е идеален за международни разговори към стационарни телефони в над 60 страни и към мобилни телефони в осем страни.

Продажбите на Nokia X стартират веднага в Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Индия, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка. Очаква се Nokia X+ и Nokia XL да бъдат пуснати в продажба на тези пазари в началото на второто тримесечие.

Пускането на телефоните на тези пазари е важна стъпка за развитието на  Nokia, защото именно от там идва ръстът в бранша. Там хората сменят в големи обеми обикновените си телефони със смартфони, но търсени са предимно евтини модели. Производителите на евтини Android смартфони в момента поясняват, че някои от апаратите им струват по едва 60 долара. На тези пазари Nokia традиционно е много силна марка и дори и сега продава повече от 1 млн. традиционни телефона на седмица, добави Елоп.

Както е известно, Android е софтуер с отворен код, който всеки производител може на воля да доразвива. По този път например пое онлайн търговецът на дребно Amazon за своите таблети Kindle. Производители като Samsung, Sony и LG обаче използват Android версията с услуги на Google, за която има строги насоки за спазване. До този момент при смартфоните Nokia залагаше на операционната система Windows Phone на Microsoft, която вграждаше в своята серия Lumia. С нея обаче, в момента поради високите изисквания към хардуера, не могат да се предлагат толкова евтини смартфони, колкото с Android.

Предимството на сегашния подход на финландската компания е, че потребителите получават достъп до богат избор на Android приложения - но Nokia и Microsoft в същото време ги въвеждат в своите собствени облачни предложения като MixRadio, Skype или услугата за съхранение OneDrive. Така те държат отворена вратата за евентуална по-късна промяна към по-скъпи модели с Windows Phone.

Nokia нарича своята версия на Android „Android Open Source Project“. Приложенията могат да бъдат изтеглени от Nokia или други доставчици на програми за Android, но няма достъп до платформата Play Store на Google.

Microsoft също така работи и над задачата да направи телефоните с Windows Phone по-евтини и представи в Барселона прототипи на базата на по-евтини чипове. Въпреки това ще отнеме известно време, преди те да излязат на пазара.

Същевременно Nokia представи и два мобилни телефона, предназначени за хората, които използват мобилен интернет за първи път. Като част от популярната гама устройства Asha, Nokia Asha 230 включва всички предимства на платформата Asha като екрана „Fastlane“ и достъп до популярните социални приложения като Line, WeChat и WhatsApp. Едно скролване на началния екран активира камерата на Nokia Asha 230 и също с едно докосване потребители могат да споделят снимки в любимите си социални мрежи. С предстоящата актуализация на софтуера, Nokia Asha 230 ще предоставя 7GB безплатно съхранение на файловете в облака на Microsoft OneDrive, както и опция за автоматично архивиране на снимки в облака.

Nokia Asha 230 е най-достъпното устройство със сензорен екран от гамата Asha. На разположение във варианти с една или две SIM карти, продажбите на Nokia Asha 230 стартират веднага в Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Индия, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка.

Nokia представи и своя най-достъпен телефон с интернет функционалност - Nokia 220. Със своя 2,4-инчов цветен екран и устойчива на прах и течности клавиатура, джаджата е идеална за хората, които се докосват до мобилността и интернет за първи път, като Facebook, Twitter и Bing са предварително заредени в устройството. Телефонът се предлага във варианти с една или две SIM карти, а продажбите му започват веднага в Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, Индия, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка.

Всичко по-интересно от конгреса ще научите от специалния пратеник на Investor.bg в Барселона Бойчо Попов!

Новините от Mobile World Congress 2014 може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Sokratus
преди 10 години
Троянският кон с който Nokia, ще превземе Google се нарича Android!Гениално!По вероятно е да се борят с китайските производители на телефони!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 10 години
Привет, ако прочетете целия материал, ще разберете защо заглавието е такова. И в него действително има доста смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Xman1
преди 10 години
Ъъъъ заглавието е пълна тъпотия... Андроид не може да бъде оръжие срещу Гугъл. Това твърдение е лишено от какъвто и да било смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Напълно съм съгласен за това какво беше нокиа. Но това, което стана с тях е че станаха самодоволни и лежаха на старите лаври(безспорно добри лаври). След това дойде и скапания мениджмънт. Симбиан стана с отворен код но въпреки всичко умря. Опита с Маемо също - Маемо беше базиран на линукс както андроид, но потъна. През цялата им история най-куца управлението на операционните системи. Симбиан дори не беше тяхна разработка, само го изкупиха. Жалко за толкова качествена компания - това е жив пример как не трябва да ставаме самодоволни, колкото и велики да сме . Дет се вика да си закачим едни *** на стената да напомнят кои сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Nokia беше най-добрата компания за мобилни телефони. Симбиан си беше екстра, НО просто не им стиска да инвестират като Ейпъл в достатъчно количество приложения., разработени специално за Симбиан, а няма как да бият безплатния андроид, поддържан от Гугъл и всички останали по брой на приложенията. А че Малкомеките са абсолютни мизерници едва ли някой се съмнява.В момента обаче няма компания, която да предлага това, което правеше Нокия - здрави, надеждни, удобни и полезни телефони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Нокиа и Микромеките си признаха официално, че не могат да направят мобилна кадърна ОС, въпреки критиките които Андроид отнася откакто е създаден. На нокиа това е май 4-тиа опит след провалите със Симбиан, Маемо, Уин. Май най им вървеше с DumbPhones като S60 и Asha.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още