IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Apple дойде в Бразилия?

Въпреки високите мита, които оскъпяват продуктите на концерна тук, страната е важен растящ пазар

12:19 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Apple дойде в Бразилия?

Едва преди няколко дни врати отвори първият магазин на Apple в Бразилия. Обектът се намира в шопинг центъра VillageMall в Рио де Жанейро. Това е първият магазин на американската компания на територията на цяла Латинска Америка.

Apple обяви, че ще отвори магазин в Рио де Жанейро още през ноември 2012 година. Тогава подробностите около магазина все още не бяха ясни. Миналия октомври обаче "вътрешен източник" разкри пред сайта 9to5Mac, че обектът ще отвори врати през февруари или март и изглежда информацията е била напълно достоверна. Същият източник тогава бе споделил, че първоначално в магазина ще работят американски служители, които ще обучат местни кандидати. 

Но защо  Apple идва на този пазар и то точно сега? Самото откриване на магазина дава отговор на въпроса – на него са присъствали цели 1700 фена, а първите посетители са чакали 23 часа до отварянето. Разбира се, за първите клиенти традиционно Apple бе запазил по една безплатна тениска.

Бразилия е важен и значим пазар за компанията. Над 200 млн. човека живеят в страната и американският концерн се опитва да пусне корени тук. А точно първият подобен магазин би могъл да помогне с това.

Компанията реши да отвори там магазин, за да популяризира по-активно своите собствени стоки на ключовия пазар. Нарастващата средна класа в Бразилия се състои от няколко милиона души, които може да донесат на Apple допълнителни годишни приходи в обем на милиарди долари.

Въпреки това обаче напредъкът на компанията на пазара в Бразилия е затруднен от няколко фактора. Преди всичко става въпрос за защитните мита, които са много високи в Бразилия в сравнение с други страни. Това прави и продуктите на концерна доста по-скъпи и най-евтиният iPhone 5s с 16 GB капацитет за памет струва тук около 1000 евро. IMac с 27 -инчов екран може да се купи за около 3000 евро.

Въпреки че заради това със сигурност в магазините в Бразилия няма да могат да бъдат реализирани такива продажби, както в европейските магазин, първият Apple Store в Бразилия е много важен за Apple. Бразилия се счита за голям растящ пазар - и веднага след като Apple разшири производството си в страната, продуктите ще станат все по-достъпни за бразилците. Тайванската компания Foxconn, която произвежда топ продуктите на Apple iPhone и iPad, планира да инвестира близо 494 млн. долара в построяването на нови пет свои завода в Бразилия

Производителят планира да изгради новите си фабрики на територията на индустриалния парк в Иту, малък град близо до столицата на Бразилия, съобщи говорителят на тайванската компания Hon Hai Precision Industry, както е известен повече Foxconn. Вероятно новите производствени звена в Бразилия също ще се занимават с направата на популярните продукти на Apple - iPad и iPhone, както и всички съпътстващи за ползването им аксесоари, като слушалки и кабели. Към момента Foxconn сглобява продукти на Apple в бразилския град Джундиай. Освен това управлява още 4 свои завода в Сао Пауло.

Но това не е всичко - според някои слухове Apple планира да възобнови производството на iPhone 4 и да го представи в три нови страни - Индия, Индонезия и Бразилия. Целта на този ход е да се привлекат потребителите, търсещи по-евтин телефон в страните, където този дял от пазара е доминиран от Android, твърди The Economic Times.

iPhone 4 беше свален от производство с излизането на iPhone 5S и 5C през септември 2013 г. Пускането му отново може да помогне на Apple да засили влиянието си в региони, където населението има по-ниски доходи, отколкото в развитите страни. Твърди се, че възобновеният iPhone 4 ще струва около 240 долара във вариант с 8 GB вградена флаш памет. Първоначално Apple ще достави в Индия 50-60 хиляди евтини устройства iPhone. Обемите, предназначени за Индонезия и Бразилия, засега остават неизвестни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още