IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barnes & Noble потвърди съкращенията в поделението си за е-четци

Новината предизвика възторг сред инвеститорите, като акциите се изстреляха с почти 9%

09:45 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Barnes &amp; Noble е изправен пред трудни дни в дигиталното си подразделение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Barnes & Noble е изправен пред трудни дни в дигиталното си подразделение. Снимка: Ройтерс

Цената на акциите на водещия американски търговец на книги Barnes & Noble Inc скочи с 8,81% в понеделник, след като компанията заяви, че информацията на специализирания блог Business Insider за закриване на цялото подразделение за електронни четци Nook не е вярна, но потвърди, че ще закрива работни места в дивизията.

„Ние сме много наясно с нашия фокус върху рационализиране на бизнеса с Nook и позициониране за бъдещи успехи и създаване на стойност. След като изравнихме структурата на разходите в подразделението на Nook с бизнес реалности, числеността на персонала в някои дивизии на нашата организация се промени, което води до някои елиминации на работни места", заявява пред Ройтерс говорителката на Barnes & Noble Мери Елън.

Приходите в дигиталното подразделение, където именно влизат четците Nook, спадат с 60,5% по време на празничния сезон, въпреки че основният бизнес с книжарници се стабилизира. 

„Виждаме, че Barnes & Noble предприема стъпки в правилната посока, правооразмеряване на структурата за разходи в дивизията в опит да се възвърне рентабилността", пише анализаторът от Stifel Nicolaus Дейвид Шик в своя бележка.

В средата на 2013 г. при представянето на неочаквано висока загуба за фискалното първо тримесечие компанията призна, че е претърпяла поражение на силно конкурентния пазар на таблети от финансово мощните конкуренти Amazon, Apple и Google и вече няма да произвежда таблетите под бранда Nook. Тогава концернът заяви, че продължава да вярва в бъдещето на четеца за електронни книги Nook.

През януари новоназначеният за главен изпълнителен директор Майкъл Хюзби, който наследи на поста напусналия още през юли 2013 г. Уилиям Линч, а преди това ръководеше бизнеса с електронните четци Nook, заяви, че през 2014 г. Barnes & Noble планира да представи редица нови устройства.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още