IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геймърите – новите любимци на AMD

Търсенето на игрови конзоли е причината производителят да излезе на печалба през четвъртото тримесечие

11:29 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Геймърите – новите любимци на AMD

Производителят на чипове Advanced Micro Devices (AMD) успя през четвъртото тримесечие преди всичко благодарение на голямото търсене на игрални конзоли да достигне до рентабилност. AMD процесорите са инсталирани в престижните игрови конзоли Playstation 4 и Xbox One, което се забелязва и във финансовия отчет. Това обаче прави калифорнийците по-зависими от продажбения  ритъм на пазара на конзолите, които са традиционно най-търсени от клиентите преди Коледа. Ето защо AMD се настройва в момента за по-слаби резултати за първите три месеца на новата година и за спад в продажбите.

След изказването на прогнозата за по-ниски приходи, в следборсовата търговия при висок оборот акциите на AMD се сринаха с цели 11,8 на сто до 3,68 долара за брой. 

Печалбата през четвъртото тримесечие AMD изчисли на 89 млн. долара след загуба от 473 милиона долара през същия период на миналата година. Продажбите са се увеличили с повече от една трета до почти 1,6 млрд. долара. Брутният марж се подобрява значително от 15,4% до цели 34,8%.

В подразделението Graphics and Visual Solutions, в който калифорнийците са вкарали процесорите за игралните конзоли, продажбите са скочили с цели 29 процента. Подразделението за изчислителната техника (Computing Solutions), в която влизат други процесори и чипсети, от друга страна отчита спад на продажбите от 13 на сто.

За цялата година AMD все още не успява да се върне към рентабилността, но загубата е по-ниска, отколкото през 2012 година. Всичко на всичко нетната загуба възлиза на 83 милиона долара, след загуба от 114 млн. долара през предишната година. За 2014 г. AMD се стреми да постигне ръст на приходите и печалбата.

Компанията е силно засегната от свиването на пазара на персонални компютри и след тежко и болезнено прегрупиране намери алтернатива в пазара за конзоли. Въпреки че американците правят и чипове за персонални компютри и преносими компютри, в джаджите за геймъри те намират нова, силна опора. През ноември 2013 г., навреме за началото на празничното пазаруване, Sony представи новата си Playstation 4, а Microsoft вкара в магазините своя Xbox One. И двете игрови конзоли съдържат специални процесори от AMD, наречени "Semi-Custom Products".

По думите на главния изпълнителен директор на AMD Рори Рийд Sony и Microsoft са продали повече от седем милиона единици от своите устройства в рамките на два месеца. Особено Playstation 4 се продаваше като топъл хляб и бе с временно изчерпана наличност в магазините. „Така бяха продадени над два пъти повече конзоли, отколкото при по-старите поколения конзоли за първото тримесечие след пазарния им старт", отчита Рийд.

За първото тримесечие Рийд очаква, че продажбите ще бъдат по-ниски с около 16% в сравнение с последните три месеца. Според оценката на приходите е вероятно те са в диапазона от 1,29 до 1,38 милиарда долара. Анализаторите очакваха приходи от 1,36 милиарда долара. AMD приема, че силното търсене в бизнеса с игрови конзоли ще прогресира през следващите години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още