IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ в очакване на ключово решение за използването на дрони

Споровете относно възможността за нарушаване на неприкосновеността на личния живот продължават

16:03 | 28.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Идеята на Amazon да използва дрони за доставките си показа, че безпилотните самолети могат да бъдат полезни за бизнеса. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Идеята на Amazon да използва дрони за доставките си показа, че безпилотните самолети могат да бъдат полезни за бизнеса. Снимка: архив Ройтерс

От 2011 г. насам Държавният университет в Оклахома провежда и първата в света следдипломна програма, свързана с дроните. Студентите са построили 25 прототипа на безпилотни самолети в рамките на четири години. Един от тях носи името Talos. Той е възложен от Министерството по вътрешна сигурност, което иска университетът да развива самолет, който може да служи за наблюдение на нелегално преминаващите мексиканската граница. Учените, работещи по Talos, искат да го направят толкова тих, че да не може да бъде чут, дори и когато се придвижва ниско.

Томас Хейс, 28-годишен докторант по програмата, твърди, че е решил да се занимава с безпилотни летателни апарати, защото те са част от съвременната авиация. Той твърди, че всички са в очакване на официалното решение на FАА.

Преди да се стигне до този момент обаче, първо трябва да бъде преодоляно общественото недоверие към технологията, включително и репутацията на самолетите като машини за убиване.

Пионерите в областта на дроните са наясно, че имат трудната задача да се справят с въпроса, свързан с неприкосновеността на личния живот. Проучванията на общественото мнение сочат, че повече от една трета от американците се боят личният им живот да не бъде следен чрез безпилотните самолети.

Няколко щата дори наложиха ограничения по отношение на технологията. В Тексас например на жителите е забранено да използват дрони, за да правят снимки на частни имоти от въздуха. Разрешение за ползване на този вид машини имат единствено полицейските управления и компаниите за недвижими имоти.

Доктор Стивън Макийвър, секретар по науката и технологиите в Оклахома, твърди, че е важно хората да се включат в дебатите с “отворени очи и умове”. Според него трябва да се обърне внимание както на ползите, така и на възможните вреди. По думите му технологията е неутрална, а хората са тези, които могат да я използват за неподходящи цели.

Привържениците на дроните твърдят, че устройствата не са по-различни от обикновените летателни средства, от които спокойно могат да се направят снимки с висока резолюция.

Но клонът на Американския съюз за граждански свободи в Оклахома не е съгласен. Според изпълнителния му директор Райън Кийсъл дроните са доста по-различни, защото са много по-тихи и могат да стоят на едно място дълго време, превръщайки се в мощен инструмент за наблюдение. Кийсъл добавя, че възползването от предимствата на вътрешния пазар на безпилотни самолети и защитата на личния живот на хората не трябва да се разглеждат като взаимно изключващи се.

Последна актуализация: 07:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
по интересно ще е да вклю4иш радио смутител тоест високо4естотен заглушител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
да гръмни я и после на електри4еския стол....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
alphaomega
преди 10 години
Вече виждам и новото ми хоби - лов на "дрони" ! :)) Няма майтап, видя ли такава бъздяща гад да лети над къщата ми, вадя пушката веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още