IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Google може да предпочете ARM пред Intel?

Компанията обмисля създаването на собствени чипове за сървърите си

12:04 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Google е петият най-голям клиент на Intel. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Google е петият най-голям клиент на Intel. Снимка: архив Ройтерс

Google обмисля да започне изграждането на собствени чипове за своите сървъри, същите чипове, каквито има в почти всеки смартфон и таблет, посочва нов доклад, цитиран от Mashable.

Очевидно е, че Google работи с много сървъри, а според последните данни компанията е петият най-голям клиент на Intel. Ако тя обаче реши да започне да работи с друг вид чипове, това определено ще има големи последици за пазара.
Въпросът, който всички си задават в момента, е защо Google би се отказала от Intel за сметка на ARM архитектура.

Google е огромна компания с много пари, но извън дъщерната си фирма Motorola, тя няма друга дейност, свързана с процесори. Ако компанията изведнъж започва да се интересува от създаването на свои собствени сървърни чипове, то вероятно е, защото смята, че може да получи конкурентно предимство.

Според Ананд Лал Шимпи, професор и основате на AnandTech, Google е склонна да създава неща, които не са достъпни на пазара и това именно ще е нейното основно предимство.

Всеки път, в който Intel и ARM се изправят една срещу друга, обикновено въпросът за енергийната ефективност излиза на преден план. Дизайнът на ARM традиционно се отличава с най-голяма енергийна ефективност, докато Intel печели в сферата на проектирането. С времето разликите между двете компании все повече се стесняват.

Google работи с много сървъри и те могат да бъдат изключително неефективни. New York Times посочва, че центровете за данни на компанията могат да загубят около 90% от енергията, която теглят от мрежата.  От своя страна ARM сървърите имат потенциала да спестяват повече енергия, особено когато са използвани с микросървър дизайна – специален вид сървър, който може да работи по-добре при по-ниска консумация на енергия.

Intel също прави микросървърни дизайни, което означава, че Google трябва да прецени кой от показателите е по-важен за нея – изпълнението или енергийната ефективност.

„Това, което има значение за Google е резултаитите от търсенето да се появяват колкото се може по-бързо“, твърди Лал Шимпи. „Те не са готови да направят никакви жертви по този показател. Няма по-бърз начин за предоставяне на съдържание от този, който предлагат високоефективните чипове на Intel”.

Докладът на Bloomberg показва, че Google обмисля да премине към ARM. От друга страна, като един от най-големите клиенти на Intel Google може да поиска от производителя да направи всичко, от което тя се нуждае, и Intel ще го стори.

Разбира са, всяка технология, която Intel създава за технологичния гигант, ще доведе до ползи и за другите клиенти, които купуват чипове от нея, по-специално Microsoft, Yahoo и Facebook. Вероятно Google не желае да плува в същия басейн като конкурентите си.

Ако Google наистина планира да се откаже от услугите на Intel, няма начин проектите ѝ да станат готови за по-малко от четири години, твърди Лал Шимпи. Единственият шанс тя да прави сама чипове е, да се е развивала тайно в тази посока през цялото време. Възможно е Google да потъри ARM само за някои специални случаи и да не се откаже от работата си с Intel.

От своя страна Intel има значителни предимства на пазара на сървърни процесори и може да си позволи да иска повече за своите чипове. Планираното отказване на Google от услугите на компанията може да е насочено към търсенето на по-добри цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още