IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Електронното мастило навлиза и в света на смартфоните

Руска компания представи телефон с два екрана, единият от които с мастило

13:57 | 04.12.13 г.
<p>
	Телефонът има един LCD дисплей, подобен на този на другите смартфони, както и втори екран с мастило. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Телефонът има един LCD дисплей, подобен на този на другите смартфони, както и втори екран с мастило. Снимка: архив Ройтерс

Смартфон с два екрана, единият от които използва технологията с електронно мастило, вече официално е пуснат на пазара, съобщава BBC.

Руската компания Yota, която е създател на устройството, заяви, че телефонът ще бъде пуснат за онлайн продажба едновременно в Русия, Австрия, Франция, Испания и Германия.

Новият смартфон е с операционна система Android и обещава да удължи живота на батерията чрез прехвърляне на уебстраници и други приложения към екрана с електронно мастило.

Телефонът има един LCD дисплей, подобен на този на другите смартфони, както и втори екран с мастило. Идеята е потребителите да имат възможност да видят информация, която ги интересува, без да се налага „да будят“ телефона.

Според главния изпълнителен директор на Yota Devices Влад Мартинов един потребител активира своя смартфон по повече от 150 пъти на ден. Причината за това е, че много от хората се притесняват, че няма да видят важни съобщения от близките си или друга информация, която остава скрита зад черния екран на телефона.

Руската компания  Yota е известна с производството на модеми и рутери, а това е първият мобилен телефон, който разработва.

„Много от собствениците на смартфони се опитват да накарат батерията на телефона си да издържи цял ден, така че възможността за втори екран, който използва малко или никаква енергия, за да показва „моментна снимка“, може да бъде нещо привлекателно“, коментира Бен Ууд, анализатор в CCS Insight.

Плановете на Yota са през март 2014 г. да пусне телефона и в 20 други държави. Устройството разполага с 1,5 GHz двуядрен процесор и 12-мегапикселова задна камера, а цента му е 499 евро.

Електронното мастило се използва обикновено за четци на електронни книги и е познато като технология, която консумира много малко енергия. Освен това улеснява четенето на слънце, в сравнение с LCD еквивалента си. Един от недостатъците ѝ е, че предлага по-бавна скорост при обновяване на страницата, а това я прави неподходяща за гледане на видеоклипове, както и за игри.

Ууд е на мнение, че YotaPhone има няколко „умни“ идеи за това как може да се използва вторият екран с електронното мастило. Една от тях е използването на дисплея с електронно мастило за реклама, а това би могло да даде възможност за развитието на нови бизнес модели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още