IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умният часовник на Qualcomm идва в началото на декември

Ограничената функционалност на Galaxy Gear на Samsung спъва продажбите на устройството

12:34 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;Qualcomm&nbsp;</em></p>

Илюстрация: Qualcomm 

Поредна компания влиза в „джунглата“ на „умните“ часовници. Qualcomm, която е по-позната с компонентите си за безжична технология, обяви предстоящото пускане на нов „смарт“ часовник под името Toq.

Устройството е разработено от подразделението Qualcomm Connected Experiences и ще работи с мобилната операционна система Android на Google.

Toq идва с т. нар. от Qualcomm технология Mirasol display. Подобно на монохромните E-Ink екрани, и дисплеят на часовника ще използва ток само при смяна на показваното съдържание, като по този начин може да остава включен за по-дълго време. Въпреки това обаче четливостта, за разлика от OLED или LCD дисплея, зависи силно от околната светлина. Това прави по-трудно използването на устройството на тъмно, но подобрява четивността при директна светлина. Тази техника използва околната светлина, за да направи картината по-ярка и на пряка слънчева светлина екранът не избледнява, а тъкмо обратното - става по-ясен. 

Джаджата на Qualcomm поддържа безжично зареждане и поддържа стерео слушалки чрез Bluetooth. Обновяването на фърмуера се осигурява от производителя чрез достъп по безжична връзка.

С Toq Qualcomm се нарежда до Pebble, Samsung и Sony, които вече са представени на нарастващия пазар на умни часовници. И за Apple, Google, HTC, Microsoft, Nokia и други производители се твърди, че работят над подобни джаджи, част от които се очакват до края на годината.

Toq ще се появи на пазарите на 2 декември с начална цена от 350 долара и ще може да се закупи от сайта на производителя. 

Пазарът на т. нар. Wearable Computing, в който освен „умните“ часовници влизат и устройства като компютърните очила Google Glass, ще достигне през тази година по данни на Juniper Research обем от 1,4 млрд. долара. До 2018 г. се очаква да нарасне до 19 млрд. долара.

Междувременно стана ясно, че продажбите на „умния“ часовник Galaxy Gear на Samsung не вървят особено добре. Макар че устройството е на пазара от около месец и половина, продажбите му все още не са прехвърлили 50 хиляди, съобщават източници на Business Korea.

Но това не е всичко - около една трета от поръчаните бройки се връщат. Проблемът на Galaxy Gear е все още ограничената функционалност, която почти напълно липсва, ако часовникът се ползва без връзка към телефон. Gear поддържа изключително ограничен списък модели, като по този начин е потенциална цел на покупка само на собствениците на такива модели. Часовникът може да се свърже с Galaxy Note III, с таблета Galaxy Note 10.1, като засега само още 5 смартфона очакват тази опция да бъде отключена и в тях с нова актуализация. За сравнение - SmartWatch 2 на Sony може да се свързва с почти всички актуални модели с Android, а Pebble - дори с iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още