IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли бъдеще за Firefox OS?

Алтеративната операционна система дава надежда на хората, които търсят истински достъпни устройства

15:02 | 10.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ZTE</em></p>

Снимка: ZTE

Докато всички свързваме думата “смартфон” със скъпи устройства, базирани на една от операционните системи Apple iOS и Android, много компании се опитват да разбият статуквото с бюджетни телефони и алтернативни платформи, пише MIT Technology Review. Целта пред тях е ясна - милиони потребители, които искат “умно” устройство, но не могат да си го позволят или просто не са готови да платят високата цена.

 ZTE Open е точно такова устройство - китайски смартфон, използващ новата операционна система Firefox OS. Ако името ви се струва познато, това най-вероятно е защото тя е дело на Mozilla - компанията, която преди години разработи успешния интернет браузър Mozilla Firefox. Новата платформа е пригодена за използване главно от бюджетни телефони, които разполагат с по-скромни от обикновеното технически параметри. ZTE Open излезе в разгара на лятото и е първият смартфон, използващ Firefox OS. Той струва 80 долара в Щатите, без покупката му да е обвързана с договор към определен оператор.

За сравнение, в Европа същото устройство, но с договор от испанския оператор Movistar, струва едва 49 евро. Следващият най-евтин телефон - Sony Xperia E, струва повече от двойно - 116 евро.

Задачата на ZTE и Mozilla не е никак лека. Освен че трябва да се конкурират с големи и утвърдени компании като Samsung, HTC и Sony, например, те трябва да са сигурни, че произвеждат достатъчно добър продукт, който хората искат да използват. Но дали успяват?

ZTE Open определено е добро начало, имайки предвид, че той най-вероятно ще бъде първият смартфон, или дори първият компютър, на групата клиенти, към която е ориентиран. При първоначалните тестове устройството се доказва като отличен избор за хората, които искат базови възможности на ниска цена. Разбира се, тя се забелязва още на пръв поглед, твърди редакторът на MIT Рейчъл Мец, която е изпробвала устройството. Според нея то страда от скучен и пластмасов дизайн, но въпреки това седи стабилно в ръката.

ZTE Open има 3.5-инчов дисплей и само един капацитивен бутон, разположен в средата под него. Колкото до хардуера, устройството страда от липса на скорост, но има 3-мегапикселова камера, Bluetooth, както и възможност да играе ролята на рутър. ZTE Open няма собствена памет, така че ако искате да съхранявате снимки, видео или музика, трябва да поставите microSD карта.

Проблем има и със сензорния екран, който често не реагира при допир. Той поддържа резолюция от 480 х 320 пиксела, което размива образа при разглеждането на снимки, но е чудесен за по-нискокачествени YouTube клипове и нуждите на стандартното сърфиране в интернет.

Според Мец Firefox OS е изключително интутивен софтуер, който ти позволява лесно да се ориентираш. Това донякъде се дължи на вдъхновението, което Mozilla е почерпила от iOS и Android. Така например, когато отключиш телефона си, на долния ред се изобразяват няколко кръгли иконки на най-използваните приложения (за иницииране на обаждане, изпращане на кратко съобщение или отваряне на интернет браузъра, който е Firefox, разбира се). Китайското устройство има и падащо меню, което освен последните известия, осигурява бърз достъп до настройките за безжичната мрежа и платформата Marketplace, от която могат да бъдат изтеглени допълнителни приложения.

Може би най-интересната черта на алтернативната операционна система, е стремежът на Mozilla да размие границите между офлайн и онлайн режимите на работа. В най-горната част на екрана има прозорец, в който можеш да напишеш “вечеря”, например. Телефонът ще извади резултати, както от наличното му без интернет връзка (приложения, контакти и всичко останало, което по някакъв начин е свързано с ключовата дума), така и ще ви предложи различни сайтове с рецепти и най-близкия ресторант. Това е и добро заобикаляне на проблема с малкия брой апликации на тепърва навлизащата на пазара платформа, допълва Мец. Въпреки това Firefox OS пристига с вградени приложения за навигиране, проверяване на времето, Facebook, Twitter и др.

Един от основните недостатъци на телефоните, използващи Firefox OS, е силната им зависимост от интернет връзката. Въпросната търсачка например, има нужда от интернет, за да конфигурира резултатите си. Мец твърди, че дори със стабилен безжичен сигнал и силна 3G връзка, телефонът се затруднява със зареждането на страници и опресняването на изображенията в картовото приложение. Това би се превърнало в голям проблем на места, където интернет връзката е слаба, а това са точно развиващите се пазари, към които телефонът и Firefox OS се целят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не е лошо да е стане конкуренрт на нискобюджетната Аша на Нокия. то и без това май ще я зайкрият от Микромеките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още