IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходка с балон до ръба на космоса за 75 хил. долара

Новият проект ще предлага по-скоро наслада за окото отколкото физическо натоварване и безтегловност

18:44 | 10.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътниците ще бъдат защитени от космическа радиация и летящи частици от близо четири-тонна капсула.&nbsp;<em>Снимка: Getty images</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Пътниците ще бъдат защитени от космическа радиация и летящи частици от близо четири-тонна капсула. Снимка: Getty images

 

Компания от Аризона иска да разработи балони, с които да изпраща търсачи на силни усещания до ръба на космоса.

Доставчикът на техника за космически полети Paragon Space Development Corp. възнамерява да изработи балон, пълен с хелий с размера на футболно игрище, който да може да изведе до 8 пътници на височина от около 30 километра.

Целта е „космосът да стане достъпен за хората, доколкото е възможно“ каза Табър МакКалъм, изпълнителен директор на Paragon и съосновател. Полетите ще започнат най-рано през 2016, а цената ще бъде 75 хил. долара.

Пътниците ще бъдат защитени от високотехнологична, херметизирана кабина с големи прозорци и животоподдържащи системи, създадена да издържа на ниските температури и почти нулевото налягане. Те няма да могат да изпитат същото напрежение и безтегловност като в открития космос, но ще могат да се насладят на панорамна гледка без да се налага да носят скафандри и кислородни маски. В продължение на шест часа пътниците ще могат да седят, стоят и да се движат из капсулата.

Най-голямото предизвикателство ще бъде да се осигури структурната издръжливост на огромния балон, направен от висококачествен полиетиленов слой, както и тестването на управлението на капсулата.

Paragon, която снабдява Международната космическа станция и други космически програми с оборудване, цели да разшири пазара чрез широко разпространение на съществуващите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още