IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на BlackBerry скочиха заради предполагаем интерес от Lenovo

Опит за продажба на китайска компания може да срещне съпротива от страна на канадското правителство

10:01 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на BlackBerry скочиха заради предполагаем интерес от Lenovo

Цената на акциите на страдащия канадски производител на смартфони BlackBerry Ltd. се покачи в късните часове на вчерашната борсова сесия с 1% до 8,21 долара за брой, след като Wall Street Journal писа за предполагаем интерес към концерна от страна на китайския производител Lenovo.

Lenovo си е осигурил проверка на счетоводните документи на BlackBerry и дори е подписал споразумение за поверителност, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани източници.

Канадците вече имат един сигурен кандидат-купувач в лицето на Fairfax Financial, след като обявиха през август, че ще премислят всички възможни опции за бъдещето на компанията, включително и цялостна или частична продажба. Fairfax предлага по 9 долара за акция,  като по този начин офертата на потенциалния купувач възлиза на 4,7 млрд. долара (3,5 млрд. евро). Напоследък обаче се появиха съмнения, че  Fairfax може да събере договорената сума. 

Бордът на директорите на Blackberry вече е дал съгласие за сделката, а двете компании са подписали споразумение за намерение. Въпреки това обаче придобиването още не е осъществено - Fairfax Financial ще провери детайлно финансовото състояние на производителя, а през това време той е свободен да търси и други оферти.

Една такава идва и от единия от създателите на BlackBerry - Майк Лазаридис, който наскоро увеличи своя дял в борещия се за оцеляване канадски производител. Той е подал заявление в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (Security and Exchange Commission), от което става ясно, че обмисля да направи предложение за закупуване на цялата компания, предава CNBC.

Лазаридис, който вече притежава 8% от компанията, се е свързал с Goldman Sachs и Centerview Partners, чрез които да започне преговори за своя дял. Към края на 2012 г. неговият дял бе 5,7%. В молбата се казва, че Лазаридис, който бе един от изпълнителните директори и съпредседател на компанията, ще действа заедно със своя колега и един от създателите на BlackBerry Дъглас Ферин. 

Според непотвърдена информация BlackBerry води разговори както за цялостната си продажба, така и за продажбата само на своите поделения, с Google, Cisco Systems и германската SAP AG. Потенциалните купувачи отказаха да коментират.

Опит за продажба на китайска компания обаче може да се сблъска със съпротива от страна на канадското правителство. При сливания то проверява дали те са в национален интерес и не представляват заплаха за националната сигурност. Министерството на промишлеността в Отава първоначално не коментира предполагаемия интерес на Lenovo.

Това обаче не е първият слух от такова естество. Китайският производител на компютри в момента е особено активен в бизнеса със смартфони, а опитът, на клиентите и патентното съкровище на Blackberry биха могли да са полезни. Наскоро редица мениджъри от Lenovo уклончиво заявиха пред журналисти, че „компанията постоянно се оглежда за нови опции“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още