IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В HTC са оптимисти въпреки първата тримесечна загуба

Тайванският производител на смартфони отчете загуба от 100 млн. долара за периода юли-септември

13:10 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тайванската компания продължава битката си за излизане от блатото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тайванската компания продължава битката си за излизане от блатото. Снимка: Ройтерс

HTC е твърдо против идеята за поглъщане, заяви съоснователят и председател на компанията Шер Уан. Изявлението стана факт след представянето на финансовите резултати на тайванския производител на смартфони, който отчете първата си тримесечна загуба, задвижвана от спада на продажбите на фона на мащабната конкуренция на световния технологичен пазар.

"Ние не трябва да бъдем погълнати", заяви Уан пред CNBC. "Цената на акциите е в миналото. Иновациите са бъдещето. Всъщност аз никога не съм се вглеждала в книжата, те не ми влияят", допълни още тя.

"Възможността на компанията да се придържа към собствената си визия е най-важното", посочи още съоснователят и председател на HTC.

Акциите на HTC поевтиняха с над 55% от началото на годината, отчитайки значително по-мащабен спад в сравнение с конкурентите от Apple и Samsung, чиито капитализации отстъпиха съответно с 9,2% и 6,2 на сто за периода.

Слабото представяне на компанията предизвика множество спекулации в последните месеци, свързани с нейното сливане или придобиване. През август инвеститорската компания Sanford C. Bernstein & Co посочи като потенциални купувачи китайските технологични гиганти ZTE, Huawei Technologies и Lenovo Group.

Производителят на смартфони отчете загуба в размер на 2,97 млрд. тайвански долара (около 100 млн. щатски долара) през третото тримесечие. Финансовият резултат нахвърли негативните прогнози на експертите, които очакваха загуба от 1,8 млрд. тайвански долара. За сравнения, година по-рано HTC постигна нетна печалба от 3,9 млрд. тайвански долара.

HTC, която бе лидер в продажбите на смартфони с Android в САЩ само преди няколко години, продължава борбата си за излизане от блатото. Компанията не успя да издържи на разрастващата се конкуренция в сектора през последните месеци, която изискваше по-агресивна ценова политика. Това постави анализаторите пред дилемата дали тайванското дружество няма да последва съдбата на Nokia и Blackberry, които изгубиха значителна част от пазарните си позиции.

Слабото представяне на HTC доведе до някои спекулации, че компанията скоро ще има нов главен изпълнителен директор на мястото на Питър Чоу. Въпреки това Уан увери, че за момента не се предвиждат промени в ръководството.

"Питър е страхотен човек. Той има много иновативни идеи, а е и много харизматичен", отбеляза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още