IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Никой не иска BlackBerry

Продажба на парчета ще донесе много повече пари за акционерите, отколкото цялостната продажба, смятат анализатори

10:26 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Никой не иска BlackBerry

Боледуващият пионер на пазара на смартфони BlackBerry може да бъде разпокъсан от потенциални купувачи. Интересът към ръководения от германеца Торстен Хайнс концрн е вял, а заинтересованите по-скоро проверявали, дали не могат да купят само части, а не целия производител, заявяват няколко вътрешни източника пред агенция Ройтерс. Финансови инвеститори се интересуват от операционната система и патентите за клавиатурата. Но също така е възможно един канадски фонд да се съюзи с инвеститор, за да поемат двамата след това цялата група. BlackBerry в момента е оценен на фондовия пазар на около пет милиарда долара.

Положението на BlackBerry приблизително сравнимо с това на Nokia. Преди десет години двете компании се считаха за мобилни пионери и най-добрите компании в сектора. BlackBerry бе лидер сред телефоните с възможността им за проверка на електронната поща, особено за бизнес клиенти. С течение на времето Apple със своя iPhone и Samsung обаче завземаха все по-голям и по-голям дял. Nokia наскоро хвърли кърпата и продаде мобилния си бизнес на Microsoft. BlackBerry обяви през август, че ще провери всички алтернативи за бъдещето си - включително и продажба. 

Канадците се опитаха в началото на годината да направят рестарт на бизнеса си с BlackBerry 10. Но търсенето на апаратите с високи цени се срина на важния пазар в САЩ. Наистина, пострадаха и Apple и Samsung. Но в по-малката BlackBerry с нейните по-ограничени финансови резерви това бе особено горчиво. В допълнение, забавяне на пазарния старт, управленски проблеми и орязване на работните места се погрижиха за лошо настроение в компанията.

В началото на годината изненадващо BlackBerry генерира печалба. Но това се оказа несполучлив опит: в приключващото в началото на юни тримесечие  се оказа, че компанията е на загуба от 84 млн. долара, продажбите са били за 3,1 милиарда долара – доста под очакванията.

По принцип, има голям интерес от страна на потенциални купувачи, твърдят запознати кръговете през уикенда. Така например през изминалите дни няколко финансови инвеститори са сключили поверителни споразумения и са договорени срещи, за да се получи един по-обстоен поглед към финансовото състояние на BlackBerry.

Големият акционер в Blackberry - Fairfax Financial, вече е почукал на вратите на редица канадски взаимни фондове с идеята да купят заедно производителя на смартфони. Главният изпълнителен директор на Fairfax Прем Ватца вече напусна Борда на директорите на BlackBerry, за да се избегне евентуален конфликт на интереси. Около BlackBerry винаги е имало слухове за поглъщане. Строгото канадско право в областта на патентите и конкурентното право обаче слага различни препятствия за покупката от страна чужди компании.

В рамките на 5 години  пазарната стойност на Blackberry рязко намаля от 84 до в момента само 5,4 млрд. долара. Според анализатори обаче сумата на отделните части е значително по-висока. Така например експертите очакват подразделението за услуги и системата за текстови новини с нейния висок стандарт за сигурност да бъдат оценени на съответно 3 млрд. до 4,5 млрд. долара. Към тях следва да се добавят патенти на стойност 2 млрд. до 3 млрд. долара, както и парични резерви и финансова стойност в размер на около 3,1 млрд. долара.

На производството на смартфони пък почти не се отдава стойност. Тя би могла да бъде продадена и за 2 млрд. долара, смятат анализатори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още