IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC атакува Китай със специална операционна система

Новият софтуер ще отговаря на специфичните нужди на китайските клиенти

22:41 | 28.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HTC атакува Китай със специална операционна система

Тайванският производител на смартофони HTC предприема нови смели и нестандартни мерки за насърчаване на продажбите. Компанията работи над собствена операционна система за мобилни устройства, фокусирана към китайския пазар, пише днес The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

Според информацията HTC вече разполага с прототипи на смартфони с новата операционна система, която се очаква да интегрира популярни китайски услуги, като подобната на Twitter платформа за кратки съобщения Weibo. Първите модели с новата платформа се очакват до края на тази година. 

Стъпката не с цел отдалечаване от Google, защото Android остава платформата, на която HTC разчита почти изцяло в портфолиото си. Според авторитетния вестник с този проект тайванците отчитат растящото значение на китайския пазар и искат да угодят на специфичните нужди на китайските потребители. Освен това местното правителство би имало интерес към местна софтуерна алтернатива, опитвайки се да намали влиянието на доминиращите американски концерни Google и Apple.

В момента Китай е най-големият пазар на смартфони в света. Ако HTC успее да го завладее с подобен нестандартен подход, това може да се окаже оздравителната операция, така необходима за компанията в момента.

Но и пред подобен софтуер може да има препятствия. Тайванският производител на компютри Acer например бе принуден през миналата есен да отмени пускането на смартфона си със софтуер Alibaba, след като Google заяви, че операционната система е модификация на Android и заплаши, че ще спре да работи с Acer. Alibaba отрече твърденията.

Други компании също се опитват напоследък да разработят нови мобилни операционни системи. Samsung Electronics например дълго време насърчаваше своята собствена система Bada, но потребителите не я възприеха. Сега южнокорейската компания ще инвестира в операционна система, наречена Tizen, която развива в сътрудничество с американския производител на чипове Intel. Samsung, най-големият в света производител на мобилни телефони, е под натиск да разработи собствен софтуер, след като Google, собственик на най-голямата търсачка в света, придоби Motorola Mobility Holdings Inc. за над 12 млрд. долара през май 2012 г., увеличавайки патентното си портфолио.

Финландският стартъп  Jolla Ltd., създаден от бивши инженери на Nokia, представи по-рано през тази година своята операционна система Sailfish.

HTC е нов играч на китайския пазар и започна да продава телефони под своя бранд едва от 2010 г. насам. За да насърчи бизнеса си в Поднебесната империя, концернът иска да избере до края на месеца и нов директор за страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още