IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама помага на Apple

Американският президент наложи вето над решението на ITC за блокиране на вноса на продукти на калифорнийския концерн

14:19 | 04.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	С първото подобно вето от 26 години насам Белия дом помогна на Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С първото подобно вето от 26 години насам Белия дом помогна на Apple. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама спаси Apple от забраната за внос на няколко по-стари модели на iPhone и iPad заради предполагаемо нарушаване на патентни права. Търговският комисар на Белия дом Майкъл Фроман блокира с ветото си в последния момент решение на американската търговска комисия ITC в полза на конкурента на Apple - Samsung.

В началото на юни с изненадващо решение Федералната търговска комисия на САЩ (ITC) забрани на калифорнийската технологична компания да внася някои модели в Америка. Причината за решението - Apple е нарушила някои мобилни патенти на южнокорейския си конкурент Samsung. Тъй като устройствата са произведени в Азия и трябва да се внасят, то решението на ITC е равнозначно на забрана за продажби. В понеделник решението трябваше да влезе в сила, ако не бе наложено ветото – първо подобно от 26 години насам, предава DPA.

В конкретния случай щяха да бъдат засегнати iPhone 4, iPhone 3 и 3GS, както и iPad и iPad 2 с безжична свързаност. Става дума без изключение за устройства, които са съобразени със стандартите на свързване на най-големия американски мобилен оператор AT&T.

Вредите за Apple от забраната за внос биха били ограничени: Преди всичко излезлият на пазара през 2010 г. iPhone 4 се предлага като по-достъпен базов модел, повечето други устройства не играят никаква роля на съответния пазар. Приема се също така, че iPhone 4 се очаква да изчезне от пазара с началото на предлагането на следващата серия от смартфони Apple. ITC обаче същевременно издаде и заповед за забрана за устройства, които вече са в САЩ.

Майкъл Фроман оправдава решението за вето главно с това, че забраната на ITC се основава на основите на патент за технически стандарти. За такива стандартни патенти важат специални правила: те трябва да бъдат лицензирани при справедливи условия и без дискриминация на конкурентите.

Белия дом и Европейската комисия от известно време насам се изправят срещу търговски забрани въз основа на такива патенти, защото те ги намират за възпрепятстване на конкуренцията. В края на краищата всеки производител трябва да има достъп и да ги прилага, ако например изгражда устройства с UMTS. В Брюксел комисията вече взе под лупата си Samsung и принадлежащия към Google ветеран Motorola заради подобни стандарти патенти. Фроман заяви, че за ветото му са помогнали и различни политически съображения и оценка на въздействието върху конкуренцията в американската икономика и потребителите.

Samsung показа, че решението го е разочаровало. „ITC е призналь, че южнокорейската компания е договаряла искрено, а Apple е отказвала да вземе лиценз за патента. Производителят на iPhone обаче приветства ветото като ангажимент към иновациите и отново критикува Samsung, че злоупотребява с патентната система. Apple вече подаде жалба срещу решението на ITC.

Патентният конфликт между Apple и Samsung започна в началото на 2011 година. Покойният вече основател и главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс се оплака, че дизайнът и функциите на iPhone са копирани в машините на Samsung и премести битката в съда. Samsung контрира със собствени твърдения за плагиатство, които се отнасят главно до техническите патенти. Така в момента има 50 дела в близо една дузина страни.

В следващите няколко дни в конфликта предстоят важни дати. До 9-и август ITC следва да вземе решение за забрана на вноса на устройства Samsung въз основа на жалби на Apple. На същия ден Apple ще се опита да преобърне решение на Апелативния съд срещу съд в Калифорния, който позволи по-нататъшна продажба на различни смартфони на Samsung, въпреки че журито е установило нарушение на патенти.

През изминалите няколко години двете компании проведоха редица преговори за извънсъдебно решение на конфликта, но засега без резултат. 

Всичко за патентните войни четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mailoff
преди 10 години
Другите държави подкрепят производството си, а при нас целта на всяко следващо правителство е да съсипе родния бизнес. Всеки ден различни административни мерки, бавят връщането на ДДС и накрая нашите фирми фалират и внасяме *** отвън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
kane
преди 10 години
Ето това се прави от всички страни с изключение на нашатаНа нас дойдоха "специалисти", "преподаватели в университети", "съветници" и в крайна сметка всички те емисари на огромните мултинационални компании как "работи демокрацията" и как на всички гащите трябва да са вдигнати или поне до някъде, а нашите/на РБ/ трябва да са на земятаЕто така разбиха държавата ми долните капиталистиИ нашите политици продължават да вярват в "конкуренцията" , а такава не съществува или ако да то как ние ще получаваме добри възнаграждения когато 1/2 свят работи за 25 цента на часЗатова:Всички държавни харчове и общински такива трябва да бъдат задължително направени за стоки и материали БЪЛГАРСКО производствоКакто и прогрсивни данъци до 75% за най-богатите, за да има какво да се хари през държава/община
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още