IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sharp набира 1 млрд. долара през борсата

Сред спряганите инвеститори в акции са имената на строителния концерн Lixil и производителя на инструменти Makita

14:09 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Sharp набира 1 млрд. долара през борсата

Конкуренцията е твърда като камък. А за капак в началото на годината японският производител Sharp беше пред разпадане. Само с помощта на банков заем от 4,6 милиарда долара и влизането в компанията на Qualcomm и Samsung спаси традиционния производител.

Сега изпадналата в затруднение компания иска да си поеме дъх чрез продажбата на акции. Целта е до края на септември от борсата да се наберат 1 млрд. долара, за да се укрепи капиталовата база, предава агенция Kyodo в петък. 

Предвижда се строителният концерн Lixil и производителят на инструменти Makita да станат партньори на Sharp, като закупят акции от компанията, а в същото време и частни инвеститори ще могат да закупят акции. Книжата на Sharp приключиха петъчната сесия на борсата в Токио с ръст от 0,9 на сто.

Поддоставчикът на Apple страда като почти всички японски и европейски компании от жестоката конкуренция от Южна Корея. Гигантите Samsung и LG поставят своите конкуренти под силно напрежение. От началото на годината Sharp се опитва да генерира нови източници на приходи и да се раздели от множество свои инвестиции в чужбина.

Така например Sharp държи 30 на сто от най-големия германски производител на телевизори Loewe. Във вторник също изпитващата сериозни трудности германска компания подаде молба за защита от фалит, за да спечели време, в което да потърси спасителни кредитори. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още