IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Intel се срина с 29%

След слабото първо полугодие производителят на чипове бе принуден да намали прогнозата за годината

09:03 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Intel се срина с 29%

Intel вече не е онази добре смазана машина за пари, която познавахме от преди години. Най-големият в света производител на чипове обяви приходи от продажби за 12,811 млрд. долара (спад от 5%) и печалба от 2 млрд. долара (срив с цели 29%) за второто тримесечие на годината. Спадът е значителен спрямо предходната година, когато за същото тримесечие печалбата бе в размер на 2,827 млрд. долара при продажби за 13,501 млрд. долара.

В сравнение с първото тримесечие на тази година групата също почти не успя да отчете подобрение. Тогава приходите възлязоха на 12,58 млрд. долара, а печалбата бе в размер на 2,045 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Компанията не оправда очакванията на анализаторите нито по отношение на приходите, нито на печалбата, а цената на акциите в следборсовата търговия се сви с 4%. И това не е всичко – концернът понижи и прогнозите си за представянето си за цялата година. Ако досега се очакваше приходите да отчетат ръст в едноцифрен процент, то сега компанията очаква стагнация.

Бизнесът с персонални компютри е бил много по-слаб, обяви базираната в Санта Клара компания след приключването на борсовата сесия в сряда. Печалбата от оперативна дейност в тази област се е сринала от 3,44 до 2,66 млрд. долара, а приходите са се свили от 8,75 млрд. до около 8,1 млрд. долара. 

По-късният старт на новата серия процесори с архитектура Haswell за много модели преносими компютри, които досега съществуваха само на хартия, доведоха в този сегмент до спад на доставките от 7 на сто и в същото време 4% по-ниски цени. Бизнесът в сегмента на настолните компютри също спадна по отношение на доставките с 3 процента, но това бе отчасти компенсирано със 6% по-висока средна продажна цена.

За най-големите оперативни загуби в размер на над 600 млн. долара при приходи от 942 млн. долара се погрижи подразделението Other Intel Architecture Group, към което спада бизнесът с таблети, смартфони и нетбуци. Тук през второто тримесечие се очаква на сцената да излезе Silvermont архитектурата, която да замени по-малко успешните предишни процесори с Atom архитектура. 

За прясно назначения (едва в началото на май) главен изпълнителен директор Брайън Кржанич именно развитието на чиповете за мобилни устройства има "най-висок приоритет". Intel сега се сблъсква с предизвикателството, че много клиенти предпочитат да си купят таблет или смартфон, а не класически компютър. При новите мобилни устройства обаче лидер в областта на чиповете е британският разработчик ARM, а Intel набира скорост сравнително бавно.

Двете компании за проучване на пазара Gartner и IDC наскоро обявиха, че броят на персоналните компютри, доставяни през второто тримесечие, ще бъде с около 11 на сто по-нисък до около 76 млн. единици. По този начин пазарът на компютри отчита с пет последователни тримесечия на спад най-дългия си период на намаляване на доставките. До скоро солидният ръст беше задължителен.

В допълнение и търсенето в Китай е по-ниско от очакванията, заяви главният финансов директор Стейси Смит в интервю за CNBC. Смит вижда добри възможности за Intel на пазара на чипове за мобилни устройства, който в момента е доминиран от Qualcomm. Кпо думите му клиентите искат по-голям избор. "Те искат алтернативи на един пазар, който изглежда е доминиран от един доставчик и те виждат нас като способен доставчик". 

За пореден път силна подкрепа на Intel през тримесечието оказаха по-силните продажби на чипове за силни машини в изчислителните центрове за данни. Тези сървъри в момента се радват на засилено търсене именно заради бума на продажбите на смартфони и таблети, защото чрез тях се обработва огромния интернет трафик на данни. По-малкият конкурент на Intel – AMD, ще обяви финансовите си резултати този четвъртък. 

Предвид постоянно влошаващите се прогнози за пазара на персонални компютри, Intel пренастрои и разходите си за текущата година. Въпреки че през третото тримесечие се очаква продажбите да достигнат 13,5 милиарда долара, групата ще намали разходите си с 1 млрд. до общо 11 млрд. долара. Също така в научноизследователската и развойната дейност и маркетинга, както и при общия и административен персонал ще има лесно затягане на разходите (-200 млн. долара).

"Пазарът ще продължи да търси широка гама от компютърни продукти", каза Кржанич, който е в компанията от 31 години, а от май седна на стола на изпълнителния директор. "Ние няма да пропуснем нито една възможност в компютърната индустрия", продължи той. И припомни, че наскоро Samsung представи свой таблет с Android с процесори на Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още