IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple разследва предполагаема смърт заради iPhone

Китайка може би е получила токов удар, докато е разговаряла по зареждащо се устройство

10:18 | 16.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на&nbsp;Apple в Поднебесната империя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Apple в Поднебесната империя. Снимка: Ройтерс

Технологичната компания Apple изследва мистериозната смърт на 23-годишна жена в Китай, която се предполага, че е причинена от нейния iPhone, съобщиха от компанията в понеделник. Подробностите за смъртта са неясни, но нейното семейство твърди, че нейният iPhone е нанесъл фатален токов удар по време на зареждане, пише Wall Street Journal.

В интернет случаят срещна голямо отразяване, много потребители вече разпространиха предупреждения в социалните медии да не се използва телефона, докато се зарежда.

Според китайската държавна агенция Синхуа, които цитира разкази на роднините на жертвата от западната китайска провинция Синдзян-Уйгурски автономен район, жената се е опитала да поеме повикване, докато iPhone е бил свързан към мрежата. Представител на местното Бюро за обществена сигурност е заявил в понеделник, че "фундаментално изследване" е показало, че жена на име Ай Лун Ма е получила фатален токов удар. „На нейния врат имаше очевидна следа от електрошоков удар", заявяват от бюрото.

В допълнение служителят е посочил, че има текущо разследване и заяви, че не разполага с повече подробности за това дали смартфонът, зарядно устройство или нещо друго е убило жената.

Свое становище по казуса разпространи и производителят Apple: „Ние научихме с голяма тъга за този трагичен инцидент и изпращаме своето съболезнование на семейство Ma. Ние ще направим пълно разследване на този въпрос и ще си сътрудничим с властите".

Официални медии цитираха постинг в микроблога на една жена, която се представя като сестрата на жертвата, но чиято самоличност не може да бъде проверена. Тя твърди, че е купила устройството през декември, без да конкретизира дали това е най-новият iPhone или предшественикът.

Въпреки че фактите са откъслечни, редица интернет потребители в Китай коментират вида на зарядното устройство, което би могла да е използвала жената. През май китайската асоциация на потребителите (China Consumers' Association) предупреди за опасността от наводняване на пазара с неодобрени зарядни устройства. В съобщението си асоциацията заяви, че зарядните устройства може да превърнат всеки един смартфон в "джобна граната“ и в редица случаи да предизвикат електрически експлозии, токов удар или пожар.

„Не разказвайте глупости, това са 5 волта, които не могат да убият дори една хлебарка", пише един микроблогър. "Какво ще кажете за защита от пренапрежение в къщата?"

Друг потребител пише, че един зареждащ се телефон не би следвало да е проблем, освен ако сградата не се обслужва от повреден трафопост. Дори и в този случай обаче вероятността това да се случи била малка.

Инцидентът е само малка част от редицата PR проблеми, с които Apple трябва да се справи в Китай. През април вестникът People's Daily, говорител на комунистическата партия, вкара App Store на американската компания в списък със сайтове, за които се предполага, че предлагат порнографско съдържание и поради това се разследват. Малко преди това изпълнителният директор на Apple Тим Кук трябваше да се извини публично на китайските потребители, след като условията за връщане и гаранция на стоките на групата бяха критикувани от държавните медии.

Китайските медии предполагат, че американският концерн съвсем умишлено избягва да заменя смартфоните с нови, защото по този начин гаранцията би трябвало да се удължи с една година съгласно политиката на компанията в Китай. От друга страна - при подмяна само на отделни детайли периодът се увеличава само с 90 дни.

Китай е все по-важен за американската компания, като за това свидетелстват и двете посещения в рамките на една година на Кук в Поднебесната империя. Той стана първият директор на Apple, който посети азиатската държава. Неговият предшественик Стив Джобс никога не посети страната, в която Apple сглобява своите смартфони. Кук, от друга страна, се срещна не само с водещите политици, но посети и фабрика на поддоставчика си Foxconn.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Поговорката "не съм богат за да купувам евтини стоки" е разбита на пух и прах от компанни като Apple. Гаранционните условия са ужасни за продукти извън гаранцията нямат елементарни резервни части като стъкло например. Опитват се да те принудят да си купиш нов продукт като ти правят мижава отстъпка. Продавач в магазина на Витошка не знае къде им е сервиза. Пълна пародия!Чакам с нетърпение следващото I.......чудо за да не си го купя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още