IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung и Intel хоноруват разработчици за Tizen с 4 млн. долара

Основното желание на двете компании е да увеличат популярността на платформата още в самото ѝ начало

16:53 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung и Intel хоноруват разработчици за Tizen с 4 млн. долара

Нов тласък ще получи новата операционна система Tizen, която се разработва от Samsung в партньорство с производителя на чипове Intel. Двете компании подготвят конкурс за Tizen приложения с общ награден фонд от 4 млн. долара. Целта е да се стимулира интересът на програмистите към новата им платформа, съобщава онлайн изданието CNET.

Конкурсът Tizen App Challenge е отворен за участие в над 20 страни по света. България влиза в списъка на участващите страни, за разлика от румънските ни съседи. Програмистите имат срок до 1-ви ноември т.г. да изпратят своите приложения. Те могат да са най-различни.

Има множество категории, като най-високите печалби са при игрите. Първо място за определен гейм жанр ще донесе на създателите на играта 200 000 долара. 

Разработката на всякакви други приложения ще донесе по 120 000 долара за първенците във всяка от категориите, като освен това ще бъдат раздадени още две втори и три трети награди, също със солидни финансови стимули.

Победителите ще бъдат обявени през декември. Основното желание на Samsung и Intel, които съвместно разработват Tizen, е да увеличат популярността на платформата още в самото ѝ начало.

Освен това Tizen е отворена операционна система. Samsung и Intel имат различни, но все пак допълващи се интереси за нейното съществуване. Корейският производител иска да разполага с алтернатива на Android и да намали по този начин зависимостта си от Google, а Intel се надява с новата платформа да увеличи интереса на производителите към мобилните процесори на компанията.

Редица оператори вече се ангажираха да предлагат телефони с Tizen, включително японският NTT Docomo. Sprint Nextel е част от групата, която поддържа Tizen, но все още не признава, че ще предлага такива телефони. Първите устройства трябваше да дебютират още през този месец, но премиерата бе отложена за четвъртото тримесечие поради проблеми с App Store.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още