IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтината конкуренция удря силно по производителите на смартфони

Смартфоните от средния и ниския сегмент бързо печелят пазарен дял и техните функции стават все по-добри, смята анализатор

11:20 | 08.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акциите на производителите на устройства от високия клас продължават да спадат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акциите на производителите на устройства от високия клас продължават да спадат. Снимка: Ройтерс

Досега обаче дружеството отчита скромен успех. Според компанията за маркетингови проучвания Gartner през първото тримесечие Nokia се свлякла в класацията на производителите на смартфони на десето място.

„Целият пазар на смартфони от високия клас се забавя", казва анализаторът от Barclays Дейл Гай. "Това е наситен пазар."

Това означава, че компаниите се борят все по-усилно за клиенти, които искат да имат скъпо оборудване, и дават все повече и повече пари за него. В опита си да се конкурира със Samsung, HTC удвои през тази година разходите си за маркетинг, въпреки че приходите спадат в сравнение с миналата година.

Samsung, чиито парични резерви растат, най-вероятно ще продължи да отчита ръст на разходите си за маркетинг и през тази година. През изминалата година концернът похарчи за тази цел 13 трлн. вона - 38 на сто повече от предходната година.

В развитите икономики много хора вече притежават висококачествени смартфони, заради което анализаторите смятат, че пазарът ще расте по-бавно. Въпреки че производителите печелят най-много от премиум апаратите, те ще трябва да се насочат и към по-евтини смартфони, които да продават в развиващите се пазари. Там възможностите за растеж са все още добри.

Apple може още тази година да представи по-евтина версия на бестселъра iPhone, както твърдят вътрешни източници пред Wall Street Journal. Също и Samsung и HTC, които отдавна са насочени предимно към смартфони от среден клас, вероятно ще предложат по-евтини модели. Samsung вече обяви по-опростената версия на Galaxy S4 Mini. Анализатори смятат, че HTC разработва по-малка версия на One.

„Смартфоните от средния и ниския сегмент бързо печелят пазарен дял и техните функции стават все по-добри", казва Си Кей Лу, анализатор в Gartner в Тайван. "Преди една година почти нямаше по-евтини модели. Междувременно на китайския пазар може да се купи 5-инчов смартфон за около 200 долара".

Китайските компании, като Huawei и ZTE, вече са в топ 5 сред световните производители по брой на продажбите на смартфони. На китайските производители през първото тримесечие според Gartner се падат 29% от международния пазар на смартфони. През предходната година този дял е бил 13,2%. Заради това брокерите занижават своите прогнози  за производителите на устройства от висок клас, чиито акции през последните седмици поевтиняват.

"Акциите на производители на смартфони като HTC се търгуват на изгодни цени, тъй като инвеститорите не знаят дали бъдещите модели ще са успешни", казва Пол Чан от инвестиционната компания Invesco, която притежава акции на HTC. „Очакванията за печалби в индустрията са много ниски", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още