IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтината конкуренция удря силно по производителите на смартфони

Смартфоните от средния и ниския сегмент бързо печелят пазарен дял и техните функции стават все по-добри, смята анализатор

11:20 | 08.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акциите на производителите на устройства от високия клас продължават да спадат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акциите на производителите на устройства от високия клас продължават да спадат. Снимка: Ройтерс

Производителите на смартфони се справят все по-трудно с евтината конкуренция. Това показа и поглед към южнокорейската компания Samsung, чиито приходи за второто тримесечие са по-ниски от очакваното, както и към тайванския производител на смартфони HTC, който явно няма да оправдае очакванията на анализаторите.

В петък пазарната капитализация на Samsung се сви с 6,5 млрд. долара, след като най-големият световен производител на смартфони обяви, че за второто тримесечие оперативната печалба ще бъде в размер на 9,3 трлн. вона (6,4 милиарда евро) до 9,7 трлн. вона. Инвеститорите реагираха разочаровано. Те се надяваха на поне 10 трлн. вона.

От средата на март насам цената на акциите на Samsung се понижи със 17 на сто заради преобладаващият инвеститорски песимизъм за данните за продажбите на новия смартфон Galaxy S4.

Наистина прогнозите на дружеството предполагат ръст на приходите с между 44 и 50 процента в сравнение с миналата година и рекордна тримесечна печалба. Въпреки това  брокерите намалиха своите прогнози за продажбите.

"Много портфолио мениджъри са отрицателно настроени към пазара на смартфони за тази година, защото вярват, че търсенето в развитите страни почти е достигнало своя връх", казва Брет Симпсън, съдружник в  Arete Research, цитиран от Wall Street Journal.

И от производителя HTC, който през тази пролет пусна скъпото си устройство One, не идват добри новини. От компанията заявиха в петък, че печалбата през второто тримесечие пада с 83 на сто до 1,25 млрд. тайвански долара (около 32,30 млн. евро), тъй като данните за продажбите спадат и групата харчи повече средства за маркетинг. Приходите от продажби са намалели с 22 на сто. Акциите на компанията са се обезценили през последните няколко месеца с 30 на сто. 

Samsung и HTC не са единствените, за които ситуацията на борсата не изгледа добре. Инвеститорите продават масово акции на BlackBerry, след като производителят на едноименните смартфони обяви през юни, че през първото тримесечие е продал само 2,7 милиона нови смартфона - една нищожна част от продажбите, които осъществява Apple, и наполовина на продажбите, които прави също „болният“ конкурент Nokia.

Nokia ще обяви резултатите си за второто тримесечие на 18-ти юни. Финландската компания залага надежди бизнесът ѝ със смартфони да стане отново печеливш благодарение на новите устройства Lumia, които работят с Windows Phone от Microsoft.

Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още