IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barnes & Noble се отказва частично от хардуерния бизнес

Концернът няма да произвежда таблети, но продължава да вярва в електронните четци Nook

12:27 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Barnes &amp; Noble вече няма да произвежда таблети. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Barnes & Noble вече няма да произвежда таблети. Снимка: Ройтерс

Водещият американски търговец на книги Barnes & Noble признава, че е претърпял поражение на силно конкурентния пазар на таблети от финансово мощните конкуренти Amazon, Apple и Google. Barnes & Noble вече няма да произвежда таблетите под бранда Nook, съобщи компанията при представянето на неочаквано висока загуба за фискалното тримесечие във вторник, предаде Ройтерс.

Но компанията продължава да вярва в бъдещето на четеца за електронни книги Nook. За развитието на таблетния бизнес обаче ще се търси партньор, с който заедно да се произвеждат мобилните компютри. 

"Искаме да избегнем това, да правим всичко на свой собствен риск", каза главният изпълнителен директор Уилям Линч в конферентен разговор с анализатори. "Изграждането и пускането на собствени таблети струва много пари". Акциите на Barnes & Noble във вторник загубиха близо 20 процента от стойността си.

Общите приходи от продажби за цялата фискална година спадат с 4% до 6,8 млрд. долара, а за последното тримесечие минусът е от 7,4% до 1,28 млрд. долара. Свидетели сме на съвсем мизерна печалба от 10 млн. долара, докато година по-рано печалбата е в размер на цели 177 млн. долара. Катастрофално се е развило последното тримесечие, когато чистата обща загуба е в размер на почти 120 млн. долара.

Най-големи грижи концернът си има именно с дигиталното подразделение. Както на тримесечна база (-34% спад до 108 млн. долара), така и на годишна (-17% до 776 млн. долара) подразделението Nook отчита двуцифрен спад за целия концерн.

Нетната загуба е 475 млн. долара за цялата година спрямо загуба от 262 млн. долара година по-рано. Голяма част от този негативен резултат се дължи на отписвания в хардуерния бизнес. Имало е редица намаления на цените, а и концернът е приел обратно огромно количество устройства, които търговците не са успели да продадат. По отношение на продажбите на дигитално съдържание обаче компанията остава успешна с годишен ръст на приходите от 16%.

В търговското подразделение, което досега се считаше за „здраво“, също се отчита стабилен спад. През тримесечието тук спадът в продажбите е 10% до 948 млн. долара, а за цялата година има намаление от 5,9% до 4,6 млрд. долара. Печалбата преди данъци, такси и отчисления пада през четвъртото тримесечие с почти една четвърт до 51 млн. долара. На годишна база обаче се отчита ръст от 16% до 374 млн. долара. През новата фискална година се очаква откриването на нови 5 филиала, докато други 15 до 20 клона ще бъдат закрити.

Единствената светлинка в развитието на концерна са клоновете в университетите, които се обединяват в подразделението „College”. Приходите от продажби тук скачат с 11% на тримесечна база (до 252 млн. долара) и с 1,1% до 1,8 млрд. долара на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още