IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът заменя Blackberry с Apple

Почти 80% от общо 600-те хиляди мобилни устройства в американската армия досега са смартфони или таблети Blackberry

15:23 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Някои агенции във военното министерство вече използват устройства на Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Някои агенции във военното министерство вече използват устройства на Apple. Снимка: Ройтерс

Чичо Сам най-накрая стана фен на Apple, след като Пентагонът одобри използването на iPad, iPhone и други продукти на Apple от американските войници, моряци и пилоти, съобщава BusinessWeek.


Въпреки че съобщението бе очаквано, то е по-скоро загуба за Blackberry, отколкото победа за Apple. Почти 80% от общо 600-те хиляди мобилни устройства в американската армия са смартфони или таблети Blackberry. Това всъщност не е толкова много: през миналата година канадската компания е продала 28,1 млн. устройства. 

По-голямата вреда в случая може би е за репутацията на Blackberry, дължаща се на уникалното ѝ ниво на мрежова сигурност. В миналото фирмата успяваше да привлече корпоративните и държавни купувачи с обещание за най-сигурната мрежа на пазара. Тази битка вече е до голяма степен загубена на корпоративно ниво.

В същото време устройствата на Samsung Electronics, които работят с операционната система Android, получиха одобрението на американското министерство на отбраната по-рано този месец.

Зелената светлина за Apple позволява на държавните служители да достъпват военни мрежи през iOS 6. Някои агенции във военното министерство вече използват устройства на Apple - общо около 41 000 броя, но до момента им се налагаше да четат данни през трета страна, за да отговорят на федералните изисквания за сигурност.

Преди около година Военновъздушните сили сключиха договор за 9,4 млн. долара за покупката на 18 000 iPad-а, което е една от най-големите покупки на таблети в историята на армията до момента. Така пилотите замениха с устройството сакове с наръчници и навигационни графики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още