IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рафинираните данъчни трикове на Apple

Само за последните четири години концернът си е спестил най-малко 74 млрд. долара от данъчни плащания

10:54 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Следователите не са намерили доказателства, че Apple може да е нарушил закона. Снимка: Ройтерс</p>

Следователите не са намерили доказателства, че Apple може да е нарушил закона. Снимка: Ройтерс

Данъчен грешник ли е Apple? Според нов доклад на Сената на САЩ технологичната компания е преработила своята корпоративна структура така, че едва да трябва да плаща данъци върху голяма част от своята глобална печалба в чужбина - ако въобще се случва това, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Причина за този необичаен баланс е аргументaцията на чуждестранните дъщерни дружества на производителя на iPhone. Те твърдят, поне според доклада на Сената, че никъде не са данъчни местни лица. Във вторник главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще говори на заседание на Сената по темата. Концернът вече призова за основна данъчна реформа в САЩ и твърди, че компаниите са санкционирани, ако върнат обратно своите отвъдморски печалби в САЩ.

Специална комисия преди това се е занимавала активно с данъчните практики на Apple. В крайна сметка става ясно, че след своето IPO компанията се е възползвала от правната ситуация в Ирландия и САЩ като предимство, за да си спести данъчни плащания в размер на най-малко 74 млрд. долара за последните четири години. 

Следователите не са намерили доказателства, че Apple може да е нарушил закона. Но те също така твърдят, че никога не са виждали такава сложна корпоративна структура.

Самата Apple признава, че съответните клонове на концерна не са плащали данъци. Технологичният гигант обаче отрича, че е създавал филиали само с единствената цел да избегне плащането на данъци. Според компанията в Ирландия Apple е плащала данъци върху печалбата си в чужбина и е облагала в САЩ инвестиционни суми, които са възникнали в Ирландия.

В понеделник компанията обяви също така, че плаща „изключителен данъчен размер“ - 6 милиарда долара само през 2012 г. В САЩ нейната ефективна данъчна ставка възлиза на 30,5%, което е съвсем малко под законово записаната данъчна ставка от 35 на сто .

Сенаторът републиканец Джон Маккейн определи Apple все още като "един от най-големите данъчни грешници" и "бруталните нарушители" сред американските компании, които се опитват да намалят своята данъчна тежест. Маккейн е работил по разследването на Сената.

Още преди време Apple създаде централата за своите операции в Европа, Близкия Изток, Индия, Африка, Азия и Тихоокеанския регион в ирландския град Корк. Както е заявила пред следователите компанията, там тя си е издействала специален корпоративен данък в размер на 2% или дори по-малко през последните години. Задължителният за Ирландия корпоративен данък е в размер на 12 на сто - значително по-ниска ставка от тази на корпоративния данък в САЩ - 35 процента.

Ирландските власти обаче считат за длъжни да плащат местни данъци само онези компании, които се управляват и надзирават и в Ирландия. От друга страна американските данъчни власти считат за данъчно регистрирани дружествата само ако са регистрирани в САЩ като компания. За Apple това е главна атракция: според доклада на Сената концернът плаща и в двете страни малък или никакъв данък върху международните си приходи

Едно подразделение на име Apple Sales International (ASI), което е базирано в Ирландия и продава Iphone, IPad, MacBook и други продукти като дистрибутор в чужбина, е направило през 2011 г. печалба преди облагане в размер на 22 милиарда долара, но е платил само 10 милиона долара данъци. По този начин данъчната ставка за ASI е само около 0,05%.

Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още