IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Nokia се сринаха с 11% след отчета*

И Lumia засега не успява да подобри финансовите резултати на концерна

14:27 | 18.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Nokia се сринаха с 11% след отчета*

Акциите на финландския технологичен концерн Nokia Corp. се сринаха с 11% в четвъртък, след като производителят публикува финансовите си резултати за първото тримесечие. А те не са никак обещаващи, пише TechChrunch.

Чистите продажби падат с 20 на сто до 5,9 млрд. евро (7,63 млрд. долара) спрямо 7,35 млрд. евро година по-рано. Пазарите очакваха приходи от 6,5 млрд. евро.

Загубата на акция възлиза на 0,07 евро спрямо загуба от 0,25 евро година по-рано. Чистата загуба е в размер на 0,02 евро, докато анкетирани от FactSet анализатори очакваха тя да е в размер на 0,04 евро за акция.

Анализаторите очакваха също Nokia да отчете продажби на 5,6 млн. устройства Lumia за тримесечието. По този показател обаче компанията оправда очакванията, отбелязвайки, че ръстът е в размер на 27% спрямо предходното тримесечие.

Компанията изгражда цял набор от телефони във всички сегменти, като залага и на средни, и по-евтини модели.

Това са малки, но обнадеждаващи признаци. За да даде по-точна картина за продажбите на Lumia, проучване на Ройтерс показа, че през същото тримесечие Samsung е продал 61,6 милиона смартфона, а Apple – 36,9 млн.

По-отношение на продажбите на другите устройства обаче положението на компанията не е никак розово. Приходите са в размер на 3,8 млрд. долара, което е спад цели 25% спрямо предното тримесечие и 32% спрямо същото тримесечие на предходната година.

Въпреки че тенденцията пред Lumia е възходяща, тя не е достатъчна, за да компенсира продажбите на останалите устройства. Бизнесът с конвенционални телефони, който се описва с термина „mobile phones”, отчита продажби на 55,8 млн. устройства – спад от 30% спрямо предишното тримесечие и от 21% спрямо същото тримесечие на 2012 г.

Nokia е продала общо 6,1 млн. смартфона,  което е намаление от 8% спрямо предишното тримесечие и срив от цели 49% на годишна база.

* Актуално към 13,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
В такъв случай, жалко че няма как да чуят мнението ми. Определено имат нужда от отрезвяване:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Това може да прозвучи обидно на много хора по върховете на Нокиа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Май е време за продажба на микромеките. На тях не им върви с таблетите и телефоните, поне да купят готова платформа може да успеят да стабилизират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още