IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft наваксва в бизнеса с мини таблети

Концернът разработва устройство със 7-инчов екран, пише WSJ

11:21 | 11.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Microsoft наваксва в бизнеса с мини таблети

Бизнесът с персоналните компютри е изправен на кръстопът и Microsoft очевидно е избрал своята посока. Софтуерният гигант разработва нова серия от своя таблет Surface. В нея има и по-малка версия със 7-инчов екран, който ще влезе по-късно тази година в масово производство, пише Wall Steet Journal, като се позовава на запознати източници.

Плановете за нови таблети не са единствената новост в Microsoft. Също така са планирани актуализации и ценови отстъпки за операционната система Windows в следващите няколко месеца. Така компанията гради нов имидж на концерн, които иска да се движи по-бързо от всякога, за да се справи със заплахите пред оценяваната на 75 милиарда долара империя.

С излизането на версията Blue операционната сисмета Windows 8 ще може да работи по-добре с устройства с по-ниска резолюция (1024 x 768 пиксела) на екрана. Вероятно това е добрият повод за Microsoft да добави този нов по-малък таблет към серията си Surface.

Компанията е решила едва наскоро да пусне по-малко устройство и това вероятно е свързано с успеха на аналогичните продукти с конкурентните операционни системи iOS и Android, като Nexus на Google или iPad Mini на Apple. Половината от всички доставени през четвъртото тримесечие таблети са с диагонал на екрана, по-малък от 8 инча, се казва в анализ на компанията за пазарни изследвания IDC.

Пред WSJ Microsoft отказва коментар по темата.

С плана си концернът реагира на спадащите продажби при настолните компютри и лаптопи, с които компанията трябва да се справи. Пазарните анализатори Gartner и IDC съобщиха независимо един от друг в сряда, че през първите три месеца на годината продажбите на компютри са се свили с над една десета на годишна база.

Данните показват, че и дебютът на Windows 8 не е помогнал на бизнеса, а дори е ускорил спада.  Новата операционна система на Microsoft работи както на таблети, така и на конвенционални компютри със сензорен екран. IDC смята, че объркването сред клиентите по отношение на Windows 8 е виновно за срива на покупките.

И в областта на таблетите минималният пазарен дял на Microsoft не се е увеличил. Google с Android и Apple остават с доминиращи роли на бързо разрастващия се пазар. А досега Microsoft и неговите хардуерни партньори не са произвели никакви устройства с екран, по-малък от 10 инча, и по този начин пропуснаха бум в пазара на мини таблети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
бележка към автора:Не е ли по добре такова заглавие да се пише СЛЕД като майкрософт навакса, а не преди това. Поне аз така разбрах статията:-------------------------------------Концернът разработва устройство със 7-инчов екран, пише WSJ---------------------------------------И в областта на таблетите минималният пазарен дял на Microsoft не се е увеличил.-------------------------------------Следователно БИ наваксала АКО пусне 7 инчово устройстово и то се ОКАЖЕ печелившо.Освен ако имаме различно разбиране на думата "навакса"-------------Тълковен речникнаваксваш, несв. и наваксам, св. Достигам нещо пропуснато, неизпълнено. Наваксах пропуснатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още