IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Битката за Dell обещава тлъста плячка за консултантите

Такси на обща стойност повече от 400 млн. долара биха могли да изкушат всеки да се включи в борбата

13:11 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Битката за Dell обещава тлъста плячка за консултантите

Сега инвестиционната банка играе от двете страни на барикадата. Със Silver Lake не е било сключено споразумение за изключителност. И не е необичайно една банка, която има второстепенна роля в сделка, едновременно да сътрудничи и за другите оферти. В действителност Morgan Stanley все още участва във финансирането на проекта на Silver Lake и може да спечели около 23 млн. долара, ако тази оферта бъде приета от борда.

В момента с повече шансове за сделка е групата около Silver Lake. Предложението ѝ бе подадено първо и освен това то е подкрепяно от редица независими членове на Управителния съвет на Dell, които са били натоварени със задачата да оценят отделните оферти.  Все пак обаче прегледът от тази специална комисия все още не е завършен, а и директорите могат да си променят мнението по всяко време.

Ако Silver Lake победи в спора, лъвският пай от таксите ще отиде в група кредитни институции, които заедно трябва да осигурят около 13,75 млрд. долара за планираното придобиване. За услугите си тези банки са договорили обща такса от около 330 млн. долара, казват за WSJ запознати.

Сред главните участници в това финансиране са Bank of America, Barclays, Credit Suisse и Royal Bank of Canada. Както става ясно от списъка на индивидуалните експозиции на банките в обществените регистри и от информация от вътрешни източници, всяка една от банките може да очаква около 67 млн. долара.

Тези водещи банки от своя страна са ангажирали други институции, които да им помагат в набирането на средствата. Сред помощниците са Deutsche Bank,  UBS и Morgan Stanley. Според запознати Deutsche Bank може да получи за услугите си около 25 милиона долара, а UBS - около 15 млн. долара.

От страната на Dell при офертата от Silver Lake партньори са JP Morgan Chase, Evercore Partners и Goldman Sachs. Те предоставят на концерна и на специалния комитет на дружеството съответните експертни съвети относно придобиването и очакват да получат общо около 60 милиона долара, става ясно от задължителното оповестяване до SEC.

Инвестиционната банка Goldman Sachs ще консултира основно компанията и при приключване на продажбата ще получи 14 млн. долара, както и по 3 млн. долара на всеки три месеца.

J.P. Morgan консултира специалния комитет на Dell, който преговаря със Silver Lake по поръчение на компанията. Банката вече е получила за съветите си 5 млн. долара. Още 30 млн. долара може да влязат в сметката ѝ, ако сделката се осъществи с този партньор.

Финансовите инвеститори от Blackstone все още не са много наясно за това как възнамеряват да финансират покупката си. Това се дължи отчасти на това, че инвестиционното дружество все още не е решило колко от акциите на Dell в крайна сметка ще останат в обращение и колко чужд капитал следва да бъде набавен, за да се плати за придобиване на останалите акции.

Таксите, които ще бъдат платени на банките, обслужващи Silver Lake, ще са в размер на между 30 до 40 млн. долара, пресмята компанията за финансови консултации Freeman Consulting Services. Silver Lake се консултира освен от Citigroup и от банките, които участват във финансирането.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още