IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Битката за Dell обещава тлъста плячка за консултантите

Такси на обща стойност повече от 400 млн. долара биха могли да изкушат всеки да се включи в борбата

13:11 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Битката за Dell обещава тлъста плячка за консултантите

В битката за милиардното поглъщане на Dell за Wall Street става въпрос за много повече, отколкото само за известност и слава.

Продажбата на американската компютърна компания за около 24 млрд. долара обещава богата плячка за банките. Затова и в момента някои от най-големите представители на гилдията се борят да предоставят консултантски услуги и финансиране за тази мегасделка. Такси на обща стойност повече от 400 млн. долара биха могли да изкушат всеки да се включи в борбата, пише Wall Street Journal, позовавайки се за на запознати със случващото се източници.

От най-малко три години не е имало подобна сделка по придобиване, която да е предоставяла перспектива за подобни такси. Специалисти по сливане и придобиване, които се бият за консултантските услуги, могат да поемат въздишка на облекчение, защото от началото на финансовата криза подобни възможности за рядкост, а бизнесът им е расте с твърде бавни темпове.

"Хора, които от години почти са умирали от глад на самотен остров, сега си облизват устните от нетърпение", казва Майк Мадън, ветеран в бизнеса със сделките и съосновател на фонда за дялово инвестиране BlackEagle Partners. „Това е фестивал на радостта от таксите". 

Ако сделката за Dell бъде доведена до успешен край, това ще е най-големият пул от такси от 2010 г. насам. А що се отнася до ливъридж изкупувания, то това би била най-тлъстата такса за консултантите и финансиращите компании от 2007 г. насам, показват данни на Thomson Reuters. Тогава бе продадена базираната в  Тексас енергийна компания TXU за 32 млрд. долара. По-голямата част от парите за финансиране на подобна сделка ще дойдат именно от банките.

Сумата при сделката с Dell е дори по-висока, отколкото при много други сделки, тъй като Dell е доста ухажван от три страни едновременно. За компютърния гигант спорят от една страна група около основателя на компанията Майкъл Дел и специалиста по поглъщане Silver Lake Partners, от друга страна стои консорциум, начело на който е фондът за дялови инвестиции Blackstone Group, а от трета страна – основният инвеститор Карл Айкан.

Банките, които подпомагат спорещите страни за възможната сделка, при всички положения ще получат бонус. Много по-голяма сума обаче те ще прилапат, ако предложението им се приеме на практика.  Обикновено финансирането на придобиванията на Уолстрийт работи на принципа, че победителят прибра всичко. И така само онези банки ще си осигурят доходоносната плячка от таксите за финансиране, които в крайна сметка консултират спечелелия наддаването купувача.

За голямата награда се надпреварват почти всички на Уолстрийт. Всеки иска да участва – без значение как. Morgan Stanley например е една от малкото големи банки, която не успя да участва в разпределението на главните роли в проекта на Silver Lake.

Американската инвестиционна банка заяви, че заедно с Deutsche Bank и UBS може да влезе във финансирането на сделката като актьор с поддържаща роля. Но тогава грандът получи по-добра оферта - Blackstone нае Morgan Stanley като съветник и като водещ финансист за контра офертата си.

Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още