IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Дел обещава инвестиции в компютри и таблети

Основателят на Dell иска да положи интензивни грижи за развиващите се пазари, не изключва и придобивания

12:57 | 03.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дел може да подкрепи офертата на Blackstone, ако остане главен изпълнителен директор на компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дел може да подкрепи офертата на Blackstone, ако остане главен изпълнителен директор на компанията. Снимка: Ройтерс

Американският милиардер и основател на третия по големина в света компютърен производител Dell Майкъл Дел оповести нови подробности за плановете си за компанията, след като евентуално я свали от борсата.

В писмо до служителите на концерна Дел обещава между другото и засилени инвестиции в таблети и компютри. Освен това той планира да назначи и повече продавачи, като по този начин насърчи дистрибуторското звено. И двете мерки са насочени към това да засилят позицията на Dell спрямо тази на конкурентите, пише Ройтерс.

Бизнесът с потребителите все още е от голямо значение за Dell. През четвъртото фискално тримесечие на 2013 г. подразделението е осигурило 20% от общите приходи от продажби.

Фокусът обаче отдавна е преместен към корпоративния сегмент. Това е особено важно във времена, когато търсенето на персонални компютри е доста слабо. Ето защо Майкъл Дел планира да увеличи разходите в тази област. Новите служители трябва да се погрижат за ИТ услуги, научни изследвания и развойна дейност и маркетинг. Дел също така не изключва и допълнителни придобивания. 

"За да се осъществи стратегията на Dell за превръщане в напълно интегриран доставчик на крайни ИТ решения, са нужни по-нататъшни инвестиции в инфраструктурни решения, софтуер, облачни решения, разработка на приложения и модернизация, консултантски и услуги за сигурност на мениджмънта", се казва в писмото. "Освен това ние вероятно ще направим допълнителни придобивания, за да завършим нашата трансформация".

Освен това Майкъл Дел иска да положи интензивни грижи за развиващите се пазари. Компанията ще разшири присъствието си в Латинска и Южна Америка, Азия, Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка, както и ще вложи повече пари в страни като Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Не на последно място Dell възнамерява да отговаря по-бързо на нуждите на своите клиенти, което според писмото ще доведе до "значителни оперативни разходи". Целта е подобряване на онлайн продажбите, поддръжката, поръчките и веригата за доставки.

Като цяло Майкъл Дел очевидно ще има нужда от значително финансиране за осъществяване на стратегията си. Делистването ще премахне голямо препятствие в това отношение: като непубличка компания Dell може да харчи повече пари и няма да има задължението да представя на Wall Street всяко едно тримесечие буйни печалби.

През февруари Майкъл Дел обяви, че иска да купи компанията заедно с инвеститора Silver Lake Partner на цена от 24,4 милиарда долара. Междувременно обаче се появиха по-добри оферти от Blackstone и големия инвеститор Карл Айкан. Майкъл Дел, неговите съветници и бордът трябва да решават измежду различните оферти. Според съобщения в медиите Дел може да подкрепи офертата на Blackstone при условие, че остане главен изпълнителен директор на компанията. 

Всичко за сделката за Dell четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още