IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Meta разработва своя AI търсачка

Гигантът се изправя срещу Microsoft и Google на този пазар

20:54 | 28.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, разработва търсачка, която обхожда мрежата за информация, а след това я предоставя на потребителите като използва чатбот с изкуствен интелект (AI), пише The Information.

По този начин Meta иска да намали своята зависимост от Google и от Bing на Microsoft, която в момента предлага информация за новини, спорт и акции на хора, използващи Meta AI, допълва медията, позовавайки се на анонимен източник, който твърди, че е говорил с екипа по търсачките на компанията.

Цената на акциите на компанията майка на Google – Alphabet, изтри по-ранния си ръст след излизането на новината, като се понижи с 0,8%. Стойността на книжата на Meta обаче нарасна с 0,3%, пише Bloomberg.

Сегментът на AI търсачките се нажежава, докато OpenAI, Google и Microsoft се борят за доминация на този бързо развиващ се пазар, пише Ройтерс.

Meta не е отговорила веднага на запитването за коментар, изпратено ѝ от информационната агенция.

Google агресивно интегрира най-новия си и най-мощен модел с изкуствен интелект – Gemini – в своите основни продукти като Search, а целта ѝ е да предложи по-разговорна услуга и по-интуитивно търсене.

OpenAI разчита на своя най-голям инвеститор – Microsoft, за уеб достъп, за да отговаря на актуални запитвания, използвайки търсачката Bing.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още