IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ефектът на AI върху икономиката на САЩ ще бъде изключително неравномерен

Някои сектори ще започнат много по-късно да изполват технологията, но това няма да е критично за тях

11:50 | 27.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Едно от нещата, които се увеличават по-бързо от напредъка на приложенията с изкуствен интелект (AI), са спекулациите за ефекта на технологията върху икономиката. В крайна сметка не знам всички отговори, но мисля, че трябва да очакваме голяма неравномерност в адаптацията и това само по себе си ще промени нашия свят, пише Тайлър Кауън за Bloomberg.

За да видим как може да се развие всичко това, да започнем с разграничение между сектори, в които е сравнително лесно да излезете от бизнеса, и сектори, в които не е така. Повечето фирми, продаващи услуги за компютърно програмиране например, обикновено нямат гарантирани клиенти или приходи, поне за дълго време. Служителите трябва да имат принос, или те и тяхната компания ще бъдат заменени. Същото важи и за повечето медийни компании: ако загубят читатели или клиенти, приходите им изчезват. В Съединените щати също така има относително свободен достъп до сектора заради Първата поправка, отбелязва анализаторът.

Друга група от институции остава без бизнес бавно, но може и да не изчезнат. Ако голям държавен университет върши лошо работата си по обучението на своите студенти например, записванията там могат да намалеят. Но инстутицията вероятно ще си е там още десетилетия. А ако неправителствена организация върши зле работата по преследването на своята мисия, дарителите ѝ може да не научат за нейните провали в продължение на много години, а предишни дарители могат да починат и да са включили благотворителността към организацията в завещанието си. Въпросът е, че може да отнеме много време, докато парите съвсем изчезнат, уточнява още Кауън.

"Което ме навежда на една прогноза – компаниите и институциите в по-флуидните и конкурентни сектори на икономиката ще бъдат изправени пред силен натиск да започнат да използват изкуствен интелект. Тези, които не са в такива сектори, няма да го направят", посочва той.

За анализатора е спорно каква част от американската икономика попада във всяка от тези категории и, разбира се, в каква степен. Но значителни части от правителствения сектор, образованието, здравеопазването и неправителствения сектор могат да излязат от бизнеса много бавно или изобщо да не излязат от него. Това е голяма част от икономиката на САЩ – достатъчно голяма, за да забави навлизането на AI и икономическия растеж.

Докато изкуственият интелект напредва, части от икономиката с бърз изход и лесен вход ще се променят бързо, пише Тайлър Кауън. Големите езикови модели вече се справят с голяма част от програмирането например, макар и под човешко ръководство. Ако консултантските фирми, занимаващи се с програмиране, не поддържат темпото, след година-две те ще изчезнат. И е само въпрос на време преди създаването на текст и изображения също да се революцилизира. Графичният дизайн вече е в разгара на революция и много графични дизайнери яхнаха тази вълна.

В публикацията се посочва, че сметката е много различна за щатния професор, който отказва да използва AI инструменти в класната си стая. Неговият мандат е малко вероятно да бъде отменен, а пълното използване на изкуствен интелект в класната стая може да трябва да изчака цяло поколение да се пенсионира. Като цяло в академичните среди индивидуалното потребление на технологията ще изпревари институционалното.

Голямата част от държавните служби също имат защита на работното място. Ако използват AI инструменти, то ще е вероятно за да намалят работното си бреме. Те могат да използват изкуствен интелект самостоятелно, за да улеснят съставянето на документи и имейли или да обобщават съдържание, което иначе биха прочели. Нетният ефект е увеличаване на свободното време на работниците и възможността да се върши повече работа в други области. Няма подобен натиск цялата бюрокрация да реогранизира дейността си около услугите с изкуствен интелект, тъй като продължаващото съществуване на тези институции в повече или по-малко сигурно.

С други думи, не може лесно да се отговори колко бързо изкуственият интелект ще промени цялостната икономика на САЩ. Частите от икономиката, които се насочват към ползването на AI, ще могат бързо да намалят разходите си и в резултат на това ще станат много евтини. Качественият графичен дизайн ще стане много евтин или може би дори безплатен. Таксата за обучение в Харвард може да не помръдне и дори да се повиши. Ефектът от AI ще варира, понякога необичайно, според сектора. Ще бъдем шокирани от цени, които изглеждат много неподходящи, пише още Кауън.

Същевременно използването на AI за увеличаване на икономическия растеж, невинаги ще бъде лесно. Докато секторите, използващи изкуствен интелект, стават все по-евтини, те ще представляват по-малка част от брутния вътрешен продукт (БВП). Останалите част от брутния вътрешен продукт ще бъдат „колебливи за AI”, което, от своя страна, ще затрудни изкуствения интелект да продължи да стимулира растежа на БВП.

Животът ни е на път да се трансформира, извиси, в някои части и да бъде разбит, заради някои фундаментални промени, категоричен е Тайлър Кауън в анализа си за Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 27.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още