IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изкуственият интелект ще увеличи световния БВП с 9,5% към 2030 г.

Впечатляващият растеж на AI индустрията ще продължи и следващите години

07:57 | 23.10.24 г. 2
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Световната индустрия за изкуствен интелект (AI) продължава да се развива без признаци това скоро да спре. Очаква се през 2024 г. целият сектор да достигне 315 млн. потребители, а пазарът - 184 млрд. долара, което с 35% повече спрямо миналата година, сочат данни на AltIndex.com.

Според тях впечатляващият двуцифрен растеж ще продължи и в следващите години, помагайки на AI пазара не само да достигне рекордна стойност, но и да подкрепи растежа на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП).

Данните показват, че изкуственият интелект може да увеличи с 9,5% световния БВП към 2030 г., което е близо пет пъти повече от тази година.

Въздействие на AI върху икономическия растеж

Северна Америка ще отчете най-голямото въздействие на AI върху икономическия растеж.

Въпреки че възходът на изкуствения интелект създаде дигитално разделение между страните със силни възможности в областта на AI и тези без, а и породи опасения относно загубата на работни места, сигурността и поверителността на данните, растежът на AI индустрията може да се превърне в значителен двигател на глобалния БВП като подобри производителността, опрости бизнес процесите, намали разходите и създаде нови продукти и услуги.

Проучването на Statista Market Insights показа три сценария за въздействието на AI върху световния БВП. При умерен сценарий общото въздействие на технологиите и иновациите, управлявани от AI, може да увеличи глобалното икономическо производство с 9,5% до края на десетилетието, което е четири пъти по-бърз ръст от тази година.

При оптимистичен сценарий въздействието на изкуствения интелект ще бъде с 2 пр.п. по-високо, което значи ръстът да се ускори от 2,44% през 2024 г. до 11,41% през 2030 г.

Дори консервативният сценарий предвижда, че изкуственият интелект ще стимулира значително световната икономика. При този сценарий общото въздействие на управляваните от AI технологии и иновации ще разшири глобалната икономика с 1,76% през 2024 г., а след това ръстът ще скочи до 8,81% през следващите шест години.

Проучването на Statista показа, че AI ще има огромно и дълготрайно положително въздействие върху растежа на БВП в регионите. Например умереният сценарий показва, че изкуственият интелект може да увеличи с 6,7% на азиатския БВП до 2030 г., или пет пъти по-бързо от ръста от тази година. Европа ще има подобно увеличение, като общото въздействие на управляваните от AI технологии и иновации увеличава глобалната икономическа продукция на региона с 9,7% до 2030 г. В Северна Америка въздействието на AI върху растежа на БВП ще бъде още по-голямо, ускорявайки се от 2,2% до 10,5% през следващите шест години.

Колко ще се разрасне AI индустрията?

Значителният принос на AI за растежа на глобалния брутен вътрешен продукт не е изненадващ, като се имат предвид фантастичните пазарни прогнози до края на десетилетието. Според Statista Market Insights се очаква целият пазар да нарасне четирикратно и да достигне стойност от почти 830 млрд. долара до 2030 г.

Машинното обучение ще остане най-големият и печеливш сегмент на пазара, като се прогнозира да достигне стойност от 503 млрд. долара до края на десетилетието, или шест пъти повече от тази година. Следват обработката на естествения език и AI роботиката с петкратно и трикратно увеличение и съответно оценки от 156 млрд. и 64 млрд. долара до 2030 г.

Освен че ще донесе впечатляващ ръст на приходите във всички пазарни сегменти, пазарът на AI ще достигне до повече потребители от всякога. С приблизително 70 млн. нови потребители, които започват да ползват технологията всяка година, AI секторът може потенциално да достигне почти 730 млн. потребители до края на десетилетието спрямо 315 млн. тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 дни
*Изкуственият интелект ще увеличи световния БВП с 9,5% към 2030 г.* - Да, и за радост на изкуствените икономисти и разни наташки, като писалата отдолу, както и на още не-писалите, но тесни изследователи на понятието БВП, ще въведе и нов, още по-надежден измервател за икономическото развитие - Изкуствен БВП (AGDP), където във формулата за изчисление ще се добави нова променлива *изкуствен индекс* и вече ще изглежда така: GDP = C + I + G + (X-M)*Ai, където Ai е с произволно-пожелателен критерий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 14
Алехандро
преди 2 дни
А, добрутро! От кога го обясняваме това! А бихте ли споделили, в аналоговата роскочина какво ще става?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още