IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM пусна нови AI модели, докато конкуренцията на този пазар се засилва

Компанията иска да се възползва от бума на AI търсенето

09:47 | 21.10.24 г.
Снимка: Aparna Nori/Bloomberg
Снимка: Aparna Nori/Bloomberg

IBM пусна най-новата версия на своите модели с изкуствен интелект (AI), предназначени за бизнеса, като се стреми да се възползва от ръста на броя на компаниите, които въвеждат технология с AI, предава Ройтерс.

Моделите „Granite 3.0” ще бъдат с отворен код, подобно на по-старите версии от серията на IBM. Подходът се различава от този на конкуренти като Microsoft, която таксува потребителите за достъп до нейните модели.

В замяна IBM предлага платен инструмент, наречен Watsonx, който позволява ползването на моделите в центрове за данни, след като са били персонализирани.

Някои варианти на новите модели Granite са налични от днес за търговска употреба на платформата Watsonx. Набор от тези модели ще бъде достъпен и в софтуерните инструменти, предлагани от Nvidia, които позволяват на бизнеса да интегрира AI модели.

Новите модели Granite са обучени с помощта на лидера в чиповете за изкуствения интелект – графичните процесори H100 на Nvidia, твърди директорът на IBM по изследванията Дарио Джил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още