IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Perplexity AI отново набира капитал?

Компанията може да бъде оценена на 9 млрд. долара

09:12 | 21.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Perplexity AI, компания за изкуствен интелект, създаваща продукт за търсене, който има за цел да се конкурира с Google, води ранни преговори за набирането на финансиране от инвеститори при оценка от около 9 млрд. долара, твърди източник на Bloomberg, запознат с въпроса.

Компанията иска да набере повече от 500 млн. долара в рамките на рунда, допълва източникът, който е пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира информацията.

Новата оценка, която включва сумата, която компанията ще набере, може да утрои предишната ѝ стойност от 3 млрд. долара от кръг на финансиране по-рано тази година. Преговорите обаче все още са в ранен етап и детайлите могат да се променят, или преговорите може да се провалят. Компанията отказва да коментира въпроса.

Оценката на Perplexity нарасна през последните месеци, отразявайки засиления интерес на рисковите инвеститори към подкрепата на компании за изкуствен интелект. Към април тази година стартъпът беше оценен на едва 1 млрд. долара. Конкурентите му също набраха големи суми, включително OpenAI, която завърши кръг на финансиране за 6,6 млрд. долара по-рано този месец, който я оцени на 157 млрд. долара.

Преговорите за най-новото финансиране на Perplexity са започнали, след като инвеститори са се свързали с компанията, а не защото стартъпът е останал без свеж капитал, твърди източникът.

Perplexity предлага няколко услуги, в допълнение към платените и безплатните версии на своята търсачка. Наскоро тя пусна продукт, който позволява на организациите да търсят във вътрешни файлове, както и в интернет, и въведе нови функции за свързани с финансите търсения, включително цени на акциите и финансови отчети на компании.

Стартъпът също така сключи редица партньорства за споделяне на приходи с големи медии, въпреки че е изправена пред обвинения в плагиатство от някои новинарски издания.

Инвеститорите в компанията включват Vision Fund 2 на SoftBank, основателя на Amazon.com Джеф Безос и Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още