IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Epic Games отново съди Google, но погна и Samsung

Гейминг компанията ги обвинява в заговор за защита на магазините им за приложения

15:44 | 30.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Разработчикът на видео играта „Fortnite” Epic Games обвини Google и Samsung, най-големият производител на телефони с Android, в заговор за защита на магазините им за приложения от конкуренцията, предава Ройтерс.

Epic заяви, че ще заведе дело във федералния съд на САЩ в Калифорния, твърдейки, че функцията за мобилна защита на Samsung, наречена Auto Blocker, е имала за цел да възпре потребителите да изтеглят приложения от места, различни от Play Store на Google или Galaxy Store на Samsung.

Samsung и Google нарушават антимонополното законодателство на САЩ, като ограничават избора на потребителите и пречат на конкуренцията, която би направила приложенията по-евтини, твърди базираната в САЩ Epic, която е подкрепена от китайската Tencent.

„Става въпрос за несправедлива конкуренция чрез подвеждане на потребителите да мислят, че продуктите на конкурентите са по-лоши от самите продукти на компанията“, коментира пред репортери главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини. „Google се преструва, че защитава потребителите, казвайки, че не ви е позволено да инсталирате приложения от неизвестни източници. Е, Google знае какво е Fortnite, тъй като я е разпространявала в миналото“, допълва той.

Google не е отговорила на запитванията за коментар по въпроса.

Samsung твърди, че планира „да оспори неоснователните твърдения на Epic Games”.

Epic твърди, че Auto Blocker на Samsung е проектирана да намали въздействието на присъда в САЩ, която Epic спечели срещу Google през декември 2023 г. и която се очаква да принуди компанията да направи приложенията по-лесни за получаване от други източници.

Epic посочва, че също така ще повдигне своите опасения за конкуренцията пред регулаторите в Европейския съюз, които отдавна проучват бизнес практиките на Google.

По-рано Epic се изправи срещу Google и Apple заради техните правила за начисляване на до 30% комисиона върху плащанията в магазина за приложения. След като беше забранена за почти цели четири години, миналия месец играта на Epic отново стана налична на iPhone в ЕС и по света на устройства с Android.

Samsung въведе Auto Blocker на своите смартфони в края на 2023 г. като функция по избор, за да защити потребителите от изтеглянето на приложения, които може да съдържат зловреден софтуер. Epic заяви, че Samsung е направила Auto Blocker настройка по подразбиране през юли и умишлено е затруднила деактивирането или заобикалянето ѝ.

Базираната в Северна Каролина Epic Games съди Google през 2020 г., твърдейки, че гигантът задушава конкуренцията чрез контрола си върху разпространението на приложения и плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още