IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бил Гейтс споделя как би изградил Microsoft от нулата днес

Технологичният милиардер отправя смел поглед към изкуствения интелект

21:40 | 16.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако Бил Гейтс трябваше да започне всичко отначало, той би се присъединил към надпреварата в сферата на изкуствения интелект (AI) със стартъп, „ориентиран към AI”, коментира милиардерът пред CNBC.

„Днес някой може да набере милиарди долари за нова AI компания, която е само на база няколко идеи“, допълва съоснователят на Microsoft.

Ако можеше да натрупа достатъчно капитал, той би обмислил да се опита да изгради конкурент на AI усилията на големи компании като Google, Nvidia и подкрепената от Microsoft OpenAI, казва той. По думите му в противен случай той би се опитал да намери конкретна ниша в индустрията, където изкуственият интелект може да бъде полезен и да расте по целенасочен начин с минимална конкуренция.

Гейтс изследва AI индустрията за предстоящия му документален сериал на Netflix, наречен „What‘s Next? The Future With Bill Gates”, чиято премиера ще е на 18 септември. По думите на Гейтс неговият най-добър предприемачески извод е: За да се открие наистина „като малка компания, трябва да изберете нещо, което ще правите уникално“.

Откакто AI индустрията е в период на бум - стартъпите в сферата са получили над 26 млрд. долара инвестиции от началото на годината, сочат данни на Pitchbook – може да е твърде късно да изпреварите кривата на технологичното развитие. Но изкуственият интелект ще бъде достатъчно трансформиращ, докато се развива, за всеки нов технологичен стартъп, който мисли как би могъл да се впише в тази индустрия, казва Гейтс.

Един хипотетичен стартъп на Гейтс вероятно няма да е толкова успешен, колкото Microsoft, смята той. Когато Microsoft стартира през 1976 г., само „любители“ като Гейтс и съоснователя на компанията Пол Алън си представяха, че един ден компютрите ще доминират в културен план. Тяхната далновидна вяра в технологията, съчетана със способността да набират инженери и да разработват софтуер, им помогна да овладеят един зараждащ се пазар.

„Имах късмет, че моята вяра в софтуера ме направи уникален“, споделя Гейтс и добавя: „Не е много уникално просто да вярвам в изкуствения интелект. Така че ще трябва да разработя някакъв уникален поглед върху това как се проектират AI системи - нещо, което другите хора не разбират“.

Милиардерът признава колко трудно е това. По думите му ако отново беше 20-годишен предприемач, би трябвало да се надява, че неговият „млад мозък“ ще разпознае нещо за начина, по който другите компании подхождат към AI, и ще каже: „О, начинът, по който работят тези неща, е толкова глупав“.

Отвъд това прозрение, съветът му към днешните предприемачи е прост – започнете, като помислите за начините, по които изкуственият интелект може да подобри бизнеса или ежедневието ви, като автоматизира скъпи задачи или помогне за генерирането на стратегически идеи, които биха могли да имат по-широки приложения.

Ако изкуственият интелект намали документацията за лекарите, те биха могли да се използват повече от времето си за съветването на своите пациенти, каза Гейтс пред CNN през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още