IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силната конкуренция и слабото търсене накараха Adobe да даде разочароваща прогноза

Компанията подготвя пускането на нов AI инструмент на пазара

10:42 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Разработчикът на Photoshop Adobe прогнозира печалба за четвъртото тримесечие, която се оказа под очакванията на анализаторите. Това сигнализира за силна конкуренция и слабо търсене на интегрираните с инструменти си изкуствен интелект (AI) на компанията, на фона на предизвикателните икономически условия, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията се понижи с 9,2% по време на следборсовата търговия.

Високите лихвени проценти и неблагоприятната икономика накараха предприятията и физическите лица да се съсредоточат върху намаляването на разходите, оказвайки натиск върху растежа на Adobe.

Основаната през 1982 г. компания е един от най-големите доставчици на софтуер за визуални и видео артисти, а в портфолиото ѝ попадат решения като Acrobat, Photoshop и Premiere Pro.

Базираният в Калифорния софтуерен гигант също така е изправен пред конкуренция от стартъпи като Stability AI и Midjourney, които предлагат удобни AI услуги, включително за генериране на изображения по текстови заявки.

Adobe очаква приходите ѝ за четвъртото тримесечие да са между 5,50 млрд. и 5,55 млрд. долара в сравнение със средна прогноза на LSEG за 5,61 млрд. долара.

Като се изключат някои елементи, компанията очаква печалбата ѝ да е между 4,63 и 4,68 долара на акция в сравнение с прогноза за 4,67 долара на акция.

По-късно тази година Adobe се подготвя да пусне нов инструмент за създаване на видеа с помощта на изкуствен интелект, наречен Adobe Firefly Video Model, в ограничена версия, която се очаква да привлече вниманието на редица специалисти с творчески професии.

Приходите за тримесечието, завършило на 30 август, са достигнали 5,41 млрд. долара, над средната прогноза на LSEG за 5,37 млрд. долара.

Оперативните разходи за третото тримесечие са 2,86 млрд. долара, докато година по-рано достигнаха 2,61 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още