IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OpenAI е близо до пускането на нов чатбот, който ще може да разсъждава

АІ с такава способност се приема за голяма стъпка в развитието на технологията – в този случай означава, че инструментите на OpenAI ще могат да решават многопластови проблеми

23:00 | 12.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

OpenAI е близо до пускането на нов модел изкуствен интелект (AI) който ще може да извършва разсъждения, наподобяващи човешките. Това съобщава запознат източник за Bloomberg.

Все още не е ясно кога ще бъде пуснат новият инструмент – известен вътрешно като Strawberry, но представянето му пред ограничен брой потребители може да стане още тази седмица, според агенцията.

Изкуствен интелект със способност да разсъждава се приема за голяма стъпка в развитието на технологията – в този случай означава, че инструментите на OpenAI ще могат да решават многопластови проблеми, включително сложни математически задачи и въпроси за кодиране.

Пускането на модела, за което се носят слухове от месеци, се случва на фона на усилията на компанията да набере ново финансиране в размер на милиарди долари въпреки засилващата се конкуренция в сектора за създаване на още по-усъвършенствани системи за AI. OpenAI не е единствената компания, която работи по развитието на подобни възможности – конкурентите от Anthropic и Google също изтъкват способностите за разсъждения на своите напреднали АІ модели.

От OpenAI засега отказват коментар.

Изживяването от използването на актуализираната версия на АІ на OpenAI ще се различава до известна степен от това, което хората очакват от ChatGPT. След подаването на заявката от потребителя новият софтуер ще „помисли“ няколко секунди, докато анализира брой свързани заявки и обобщи, според него, най-добрият отговор, посочва анонимният източник.

Този начин на работа може да позволи на технологията да отговаря по-точно на заявки, които затрудняват в момента ChatGPT и други чатботове. Например на въпроса дали числото 9,11 е по-голямо от 9,9 – въпрос, който може и да изглежда лесен за човек, но невинаги получава верен отговор от дори и напреднали АІ системи – актуализираната система ще може по-точно да отговори, посочва източникът.

По време на среща през юли мениджърите на OpenAI са направили демонстрация на най-напредналите АІ системи на компанията с възможности за разсъждения.

OpenAI работи по това компютрите да могат да изпълняват действия в няколко стъпки от известно време. През май 2023 г. компанията публикува блог статия и придружаващо изследване за усилията си за подобрение на способностите на своите АІ системи за решаване на математически задачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още