IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ChatGPT вече има над 200 млн. активни потребители седмично

Част от ръста на броя на потребителите се дължи на пускането на по-достъпния ChatGPT-4o mini

11:44 | 30.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Стартъпът за изкуствен интелект OpenAI заяви, че чатботът му ChatGPT вече има над 200 млн. активни потребители седмично, двойно повече от броя, който имаше миналата есен, предава Ройтерс.

През ноември главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че пуснатият през 2022 г. ChatGPT, който може да генерира подобни на човешки отговори, базирани на заявки на потребителите, и е достигнал 100 млн. седмично активни потребители. 

Сега OpenAI каза, че 92% компаниите от Fortune 500 използват нейни продукти, а потреблението на нейния Application Programming Interface (API), който позволява на софтуерните програми да говорят помежду си, се е удвоило от пускането на ChatGPT-4o mini през юли.

GPT-4o mini е по-евтин малък модел с изкуствен интелект, който цели да направи технологията по-достъпна и по-енергийно ефективна, позволявайки на стартъпа да таргетира по-голям брой клиенти.

ChatGPT изстреля нагоре популярността на изкъствения интелект и предизвика огромен ръст в оценката на базираната в Сан Франциско OpenAI.

Отделно стартъпите за изкуствен интелект OpenAI и Anthropic сключиха сделки с американското правителство за проучване, тестване и оценка на техните AI модели, обяви по-рано през деня Институтът за сигутност на изкуствения интелект.

Междувременно в медии се появи информация, че Apple и Nvidia водят преговори за инвестиции в OpenAI, като част от нов кръг на финансиране, който може да оцени разработчика на ChatGPT над 100 млрд. долара.

Инвеститорът в OpenAI – Microsoft, също се очаква да се включи в кръга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още