IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Acronis: Близо 4 пъти са скочили имейл атаките по света през първата половина на 2024 г.

Само през първото тримесечие на годината публично са докладвани 1048 случая на атаки със зловреден софтуер, сочи доклад на компанията

12:43 | 20.08.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

С 293% са нараснали атаките по имейл в цял свят през първата половина на 2024 г. спрямо същия период на предходната година, сочи Докладът за киберзаплахите на Acronis за полугодието. Същевременно броят на засечените атаки със зловреден софтуер (ransomware) е скочил с 32 на сто между четвъртото тримесечие на 2023 г. и първото на тази година, допълва докладът, който е базиран на проследяването на над 1 млн. уникални крайни устройства с операционна система Windows в 15 държави по света.

Според Acronis атаките със зловреден софтуер продължават да са сериозна заплаха за малките и средните по размер фирми, особено за тези, които работят в ключови сектори като държавния и здравеопазването.

Общо 10 нови ransomware групи е засякла Acronis през първото тримесечие на годината. Те са осъществили 84 кибератаки по света. Най-активните групи са LockBit, Black Basta и PLAY, като тези три отговарят за 35% от извършените атаки.

Нови рансъмуеър групи за първото тримесечие на 2024 г. Графика: Acronis	Нови рансъмуеър групи за първото тримесечие на 2024 г. Графика: Acronis

Най-атакуваните със зловреден софтуер държави между януари и март 2024 г. са Бахрейн, Египет и Южна Корея.

През същия период общо 28 млн. URL адреса са били блокирани. Всъщност 26% от потребителите са се сблъскали с фишинг атаки чрез зловредни URL адреси.

На постоянни атаки от януари до май 2024 г. са били подложени доставчиците на управляеми услуги. Обемът на имейлите е скочил, което пък е съвпаднало с 47-процентния ръст на имейл атаките, насочени към организации. Фишинг атаките по имейл са били най-честият начин, по който те са атакувани, разкрива още докладът. Според него цели 27,6% от всички получени имейли са били спам, а 1,5% от тях съдържат зловреден софтуер или фишинг линкове.

Данни за фишинг атаките. Графика: Acronis Данни за фишинг атаките. Графика: Acronis

На този етап средната продължителност на зловредния софтуер в мрежата е 2,3 дни.

Само през първото тримесечие на годината публично са докладвани 1048 случая на атаки със злонамерен софтъер, което е с 23% повече спрямо същия период на 2023 г. От своя страна, социалното инженерство е нараснало с 5 на сто през първото полугодие на миналата година, като malware атаките са намалели от 11% през същия период до 4% през първата половина на настоящата година.

Изкуственият интелект продължава да се ползва и от киберпрестъпниците. Те залагат на инструменти като WormGPT и FraudGPT. Макар че изкуственият интелект може да помогне на нападателите във всеки етап от веригата на кибератаката, посочват от Acronis, той може да влезе в ролята на защитен механизъм. Чрез технологията могат непрекъснато да бъдат засичани атаки, да се съобщава за тях, а експертите своевременно да предприемат действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още