IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Osmo - стартъпът, който иска да даде обоняние на компютрите

Компанията, основана от бивш учен в Google, си е поставила амбициозна мисия в дългосрочен план

17:31 | 06.09.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Уилчко установява, че молекулите могат да бъдат трудни за анализиране от компютрите поради сложните им структури.

„Причината, поради която е толкова предизвикателно, е, че можете да преместите едно малко нещо в тази молекула, като една връзка, и ароматът на молекулата преминава от рози до развалено яйце“, казва той.

Но благодарение на напредъка в AI технологията, моделът успява да разпознае модели в различните структури на молекулите и да използва това знание, за да предвиди точно миризмата на други молекули.

„Способността му да предскаже как миришат нещата беше свръхчовешка“, посочва ученият.

Изграждане на AI модела на Osmo от нулата

Въпреки че големи езикови модели, известни като AI чатботове, могат да бъдат обучени с данните от „целия интернет“, подобна дигитална библиотека от информация за ароматите не е толкова лесно достъпна, когато Уилчко започва да изгражда своя модел с изкуствен интелект.

„Нещото, което осъзнахме, е, че не можем да използваме данните на никой друг“, посочва той. „Всъщност прекарахме около една година в работа с компании от парфюмерийната индустрия, които разполагаха с това, което смятаха за страхотни набори от данни, но които открихме, че не са.“

Това кара Улчко и неговия екип да създадат „нов вид данни“, казва той.

Те разглеждат хиляди молекули и описания на техните аромати според майстори парфюмеристи. След това подават тези данни към графични невронни мрежи, които попадат под шапката на машинното обучение и използват мощни алгоритми за откриване и анализаиране на връзки между точки от данни. На този етап от процеса помислете за социална мрежа, където можете да видите хората и как те са свързани чрез приятелства.

След това екипът на Уилчко би могъл да използва невронните мрежи, за да помогне на своя AI модел да разбере атомите, връзките, които ги свързват, и как тази молекулярна структура определя аромата си, посочва той.

Какво предстои за Osmo?

В крайна сметка Osmo иска да може да използва своята технология за телепортиране на аромати чрез дигитализиране на миризма на едно място и пресъздаване на точно нейно копие на друго място, твърди Уилчко.

„Това е начинът да докажете на себе си, че вашият AI модел наистина разбира как мирише нещо, защото ако не можете да го пресъздадете така, че да мирише идентично с оригинала, тогава се заблуждавате“, казва той.

Уилчко също така планира да продължи да работи, за да превърне дългосрочната си цел да използва технологията за по-ранно идентифициране на болести в реалност.

„В крайна сметка ще можем да откриваме болести чрез обоняние и сме на път да изградим тази технология“, казва той. „Няма да се случи тази година или в скоро време, но сме на път.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още