IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мъск отново съди Сам Алтман и OpenAI

Милиардерът обвинява компанията, че поставя на преден план печалбата, а не общественото благо

18:42 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск е възобновил съдебно дело срещу създателя на ChatGPT – OpenAI – и неговия главен изпълнителен директор Сам Алтман, заявявайки, че фирмата е поставила печалбата и търговските интереси пред общественото благо, предава Ройтерс.

Новото дело е поредният опит на Мъск да се противопостави на компанията, която съоснова през 2015 г. Той твърди, че след като технологията на OpenAI е започнала да трансформира генеративния изкуствен интелект (AI), Алтман е „преобърнал наратива и е продължил да печели“.

OpenAI и Мъск не са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

С иска се настоява за съдебно решение, че лицензът на OpenAI към Microsoft за използване на нейните AI модели, е нищожен и недействителен. Мъск също така твърди, че езиковите модели на OpenAI са извън обхвата на партньорството на компанията с Microsoft.

OpenAI има лицензионно партньорство с Microsoft, съгласно което технологичният гигант инвестира милиарди долари в стартъпа в замяна на използването на неговите големи езикови модели за своите изчислителни услуги.

През юни Мъск оттегли по-ранен иск срещу OpenAI и Алтман, който ги обвиняваше, че са изоставили първоначалната мисия на стартъпа да развива изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за печалба.

В делото, заведено през февруари, Мъск беше казал, че тримата основатели на OpenAI първоначално са се съгласили да работят върху AI по начин, който ще „облагодетелства човечеството“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още