IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на AI донесе 25% ръст на приходите на SAP от облачни услуги

Компанията потвърди прогнозата си за 2024 г. и леко повиши тази за 2025 г.

09:46 | 23.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на SAP от облачни услуги са нараснали с 25% през второто тримесечие, в съответствие с прогнозите, след като нарастващото търсене на услуги за работа с приложения с изкуствен интелект накара повече клиенти да се абонират за софтуера на германската компания, пише Bloomberg.

Коригираните приходи от облачни услуги за тримесечието са скочили с 25 на сто при постоянни валутние курсове на годишна база до 4,15 млрд. евро, обяви компанията. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 4,16 млрд. евро.

Стремежът на SAP да прехвърли клиенти от локални лицензи към абонаментен модел в облака я изолира от слабостите в софтуерната индустрия. Други компании в сектора, включително Salesforce и Workday, дадоха разочароващи прогнози тази година, тъй като бумът на изкуствения интелект (AI) помогна предимно на фирмите за хардуер и чипове.

„Инерцията на растежа на облака ни остана силна“, коментира главният изпълнителен директор Кристиан Клайн.

Цената на акциите на SAP се повиши с около 4,5% по време на следборсовата търговия, след като приключи сесията в Ню Йорк на ниво от 200,47 долара. Американските депозитарни разписки на компанията са увеличили стойността си с 30% от началото на годината.

Компанията потвърди прогнозата си за 2024 г. и леко повиши тази за 2025 г. Сега SAP очаква оперативна печалба, пресметната не по международните стандарти за финансово отчитане, от около 10,2 млрд. евро спрямо по-ранна прогноза за 10 млрд. евро.

Миналия месец SAP вдъхна доверие у инвеститорите, като сигнализира, че услугите ѝ продължават да се търсят. Нейното изобилие от данни от корпоративни клиенти я поставя в добра позиция да се възползва от инвестиициите на бизнесите в AI, твърдят анализатори на Bloomberg Intelligence.

SAP промотира своя облачен бизнес, който обещава по-висок среден разход на клиент, като го комбинира с AI инструменти, за да стимулира клиентите да се насочат към тази промяна.

Най-голямата европейска софтуерна компания засили фокуса си върху изкуствения интелект като ключова област за растеж и през януари обяви програма за преструктуриране. Тази програма ще засегне между 9000 и 10 хил. позиции в сравнение с планираните по-рано 8000 работни места.

SAP заяви, че разходите ѝ за преструктуриране през първата половина на годината са били 2,9 млрд. евро, а общите разходи, свързани с програмата, ще бъдат около 3 млрд. евро. По-рано беше изчислено, че те ще бъдат около 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още